Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти ухвалили в Гамбурзі «Європейську хартію свободи преси»


Прага – У понеділок 50 головних редакторів і провідних журналістів із 19 країн Європи схвалили і підписали у німецькому Гамбурзі «Європейську хартію свободи преси». Проект документа підготували представники найвпливовіших німецьких ЗМІ: «Штерн», «Шпіґель», «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», «Фокус», «Більд» та інших. Мета цього документа полягає в тому, щоб досягнути дотримання викладених у «Хартії» принципів свободи європейської преси і зробити її визнання умовою для переговорів щодо приєднання до Європейського Союзу.

У десяти статтях «Європейської хартії свободи преси» формулюються принципи свободи ЗМІ від урядового втручання. Йдеться, зокрема, про захист засобів масової інформації від прослуховування та обшуків їхніх редакційних приміщень, комп’ютерів і гарантування безперешкодного доступу журналістів та громадян до всіх внутрішніх і зовнішніх джерел інформації.

У цьому документі, що його журналісти з різних європейських видань ухвалили і підписали в гамбурзькому Домі преси в понеділок, також йдеться про право працівників ЗМІ, які опинилися в конфлікті з державною установою, розраховувати на підтримку ззовні.

Повний текст «Європейської хартії свободи преси» виглядає так:

Стаття 1. Свобода преси життєво необхідна для демократичного суспільства. Кожний уряд зобов’язаний підтримувати, захищати й поважати пресу, її різноманітність і її політичні, соціальні та культурні місії.

Стаття 2.
Цензура має бути заборонена. Необхідно гарантувати незалежність журналістів всіх ЗМІ, не допускати їхнього переслідування, репресій і політичного втручання в їхню діяльність з боку держави. Преса і онлайн-ЗМІ не повинні підлягати ліцензуванню в державних органах.

Стаття 3. Право журналістів на збирання і поширення інформації та поглядів не повинно бути під загрозою, обмежуватися чи бути приводом для санкцій.

Стаття 4.
Повинен бути гарантований захист джерел інформації журналістів. Недопустиме стеження, прослуховування чи обшук видань, приватних офісів чи комп’ютерів журналістів з метою встановлення джерел інформації чи порушення конфіденційності інформації журналістів.

Стаття 5. Всі уряди повинні гарантувати, що ЗМІ повністю захищені законом та владою під час виконання своєї ролі. Зокрема, це стосується захисту журналістів та їхніх підлеглих від фізичного нападу. Порушення цих прав і будь-які загрози порушення цих прав повинні ретельно розслідуватися і каратися правосуддям.

Стаття 6. Економічна складова існування ЗМІ не повинна перебувати під загрозою з боку держави чи підконтрольних державі відомств. Погрози економічних санкцій також недопустимі.

Стаття 7. Держава і підконтрольні державі відомства не повинні перешкоджати вільному доступові ЗМІ та журналістів до інформації. Вони зобов’язані надавати їм повну підтримку в їхній місії з надання інформації суспільству.

Стаття 8. ЗМІ і журналісти повинні мати право на вільний доступ до всіх новин і джерел новин, включно з іноземними. Іноземним журналістам повинні без затримок надавати візи, акредитації та інші документи, необхідні для виконання їхньої місії.

Стаття 9.
Громадськість кожної держави повинна мати вільний доступ до всіх національних і зарубіжних ЗМІ та джерел інформації.

Стаття 10.
Держава не повинна обмежувати доступ громадян до отримання професії журналіста.

«Європейську хартію свободи преси» підписали журналісти з різних країн ЄС та представники ЗМІ Росії, Сербії, Туреччини, Білорусі, Боснії та Герцеґовини, Македонії, Хорватії. Підписи українських журналістів під «Європейською хартією свободи преси» відсутні.

Ухвалений сьогодні документ був направлений до Єврокомісії, щоб з ним змогли ознайомитися якомога більше європейських журналістів та керівників ЗМІ. Цей документ відповідає європейській правовій практиці, де вже діють низка хартій – з регіональних мов, прав людини, соціальних прав, місцевого самоуправління. Головні положення таких документів відображені в Договорі про створення Європейського Союзу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG