Доступність посилання

ТОП новини

Єхануров контратакував Тимошенко


Київ – Міністр оборони Юрій Єхануров зажадав особистих вибачень від Прем’єра Юлії Тимошенко та відставки голови Головного контрольно-ревізійного управління Миколи Сивульського. Такою є відповідь міністра на звинувачення в махінаціях із земельними ділянками та неефективному використанні коштів.

Міністр оборони Юрій Єхануров не виключає, що позиватиметься до суду з метою захисту своєї честі і гідності, якщо Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко не вибачиться перед ним. Також міністр оборони зажадав відставки голови КРУ Миколи Сивульського, який оприлюднив матеріали, в яких ішлося про земельні та фінансові зловживання в Міністерстві оборони. Юрій Єхануров заявив, що в Україні сформована п’ята колона, яка працює проти авторитету армії.

Про намір захищати свою честь і гідність у суді заявив також і директор Департаменту закупівель та забезпечення Міноборони Василь Бартків. За його словами, висновки ГоловКРУ щодо зловживань є безпідставними. «Скоріше, це демонстрація, як на солдатській кухні можна наварити політичний капітал», – зазначив пан Бартків.

Експерти оцінюють звинувачення висунуті на адресу міністра оборони неоднозначно. «Те, що кошти витрачаються не раціонально, по-моєму, ні в кого не викликає сумнівів, – каже директор військових програм Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський. – Наскільки мені відомо, паливо закуповувалося й раніше за завищеними цінами. А те, що ці афери стали ширшими, із залученням більшої кількості сумнівних компаній – у цьому, я думаю, провина міністра або його підлеглих».

Єхануров вивчив досвід Луценка?

Оглядачі зазначають, що Микола Сивульський є давнім соратником Юлії Тимошенко (ще з часів коли вона очолювала корпорацію «Єдині енергетичні системи України»). А тому навряд чи Прем’єр погодиться на його відставку.

Щодо Юрія Єханурова, то політологи зазначають, що на рішучі заяви він наважився лише після зустрічі з Президентом. «Відомо, що краща оборона – це атака, – каже політолог Володимир Фесенко. – Думаю, що Єханурову порадили, можливо, в Секретаріаті Президента, як краще діяти в такій ситуації. Класичний приклад, такого «наступального захисту», до речі, це справа Луценка».

Президент «прикрив» міністра

За словами політолога Володимира Фесенка, скандал довкола міністра оборони визначальний щодо формату відносин між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко після зміни голови президентського Секретаріату. «Справа Єханурова – це певний тест на те, як далі розвиватимуться стосунки між Президентом і Прем’єр-міністром. Можливо, Тимошенко хотіла накинути Ющенкові новий формат відносин – із позиції сили. Схоже на те, що Президент не піде на умови Прем’єра».

Сьогодні ж Президент Віктор Ющенко заявив, що не має наміру відправляти у відставку міністра оборони Юрія Єханурова. Голова держави вважає, що, ініціюючи відставку міністра оборони, голова уряду веде кадрову війну, повідомляє прес-служба Президента. Також Ющенко заявив, що поінформований про звіт КРУ і не вбачає там підстав для звинувачень міністра в корупції. Президент дав доручення Генеральній прокуратурі перевірити інформацію ГоловКРУ.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG