Доступність посилання

ТОП новини

«Русинський сепаратизм» в Україні не пройде – Наливайченко


Голова СБУ Валентин Наливайченко
Голова СБУ Валентин Наливайченко

Київ – Правоохоронні органи України не допустять проявів так званого «русинського сепаратизму». Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив голова Служби безпеки Валентин Наливайченко.

«Зараз СБУ розслідувала кримінальну справу, висунула звинувачення, справа – в суді. І я дуже просив би, щоб нас підтримали до кінця і щоб рішенням суду ця організація [Сойм підкарпатських русинів] була заборонена, знята з реєстрації. І тоді зникне й ця штучна проблема», – зазначив голова СБУ.

На його думку, ані очільник асоціації «Сойм підкарпатських русинів» Димитрій Сидор, якому висунули звинувачення в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, ані сама ця організація не мають ніякого стосунку до русинського руху.

«Якщо говорити по суті справи, то мені приємно, що ми (СБУ) були відверті від самого початку. Ще на етапі дослідчої перевірки, а потім коли була порушена справа проти конкретної організації і висунуті звинувачення конкретному громадянинові – ми одразу сказали, що ці люди не мають ніякого стосунку до русинського руху і до тих проектів шкіл, гуманітарних проектів, які є русинськими», – наголосив голова СБУ.

Наливайченко повідомив, що СБУ перекрила канали фінансування цієї організації, проте відмовився уточнити, хто саме їх фінансував, зауваживши, що висновки можна легко зробити, проаналізувавши заяви Димитрія Сидора.

У жовтні минулого року в Мукачеві відбувся другий «Європейський конгрес прикарпатських русинів», де ухвалили рішення про «русинську державність».

Один із лідерів русинського національного руху Димитрій Сидор є настоятелем ужгородського храму Христа-Спасителя УПЦ Московського патріархату.

Служба безпеки України висунула проти нього звинувачення у рамках кримінальної справи, порушеної за фактом його закликів до зміни територіального устрою та державних кордонів України – всупереч Конституції.

(Київ – Прага)

На іншу тему – в інтерв’ю Радіо Свобода голова Служби безпеки Валентин Наливайченко відповів також Януковичу щодо Голодомору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG