Доступність посилання

ТОП новини

Список винних в Голодоморi налiчує 136 осiб – голова архiву СБУ


Українськi iсторики встановили, що список людей, винних у Голодоморi на територiї України в 1932-1933 рокiв, налiчує на сьогоднi 136 осiб. Про це повідомив директор архiву Служби безпеки Володимир В’ятрович.

За його словами, фахiвцi на базi архiву СБУ пiдготували список цих людей, i їм можна висунути звинувачення в органiзацiї Голодомору.

«Це найвище керiвництво Комунiстичної партiї України i каральний орган партiї – головне полiтичне управлiння, а також безпосередньо люди, якi пiдписували документи, що свiдчать, що Голодомор було органiзовано, а також тi, хто пiдписував численнi вироки», – пояснив В’ятрович.

Вiн нагадав, що порушена нещодавно СБУ кримiнальна справа за фактом геноциду 1932-33 рокiв ґрунтується на матерiалах i архiвах СБУ.

В’ятрович також констатував, що якби використовувалися архiви iнших країн, зокрема i росiйськi, матерiалiв було б ще бiльше.

Голова архiву нагадав, що українська сторона неодноразово зверталася до керiвництва Росії, щоб дiстати доступ до росiйських архiвiв, зокрема, архiвiв ФСБ i президентських архiвiв.

Вчора лідер Партії регіонів Віктор Янукович назвав порушення СБУ кримінальної справи за фактом геноциду «провокацією» проти Росії. Натомість голова СБУ Валентин Наливайченко в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що порушення справи «не є кроком проти Росiї, чи кроком проти будь-якої держави або народу».
XS
SM
MD
LG