Доступність посилання

ТОП новини

У Європі живуть оптимісти, хоча більшість із них своїм урядам не довіряє


Прага – Уже 9 років поспіль міжнародне видання Reader`s Digest проводить щороку опитування громадян європейських країн, щоб з’ясувати, кому і в що вони найбільше вірять, чи підтримують своїх політиків і які товари, вироблені в Європі, користуються в них беззаперечним авторитетом.

У рамках найбільшого європейського опитування про політичні смаки, національний характер і споживацькі схильності були опитані громадяни 16 європейських країн – всього понад 23 тисячі осіб. Щодо самооцінки, то результат такий: загалом європейці вважають себе оптимістами, третина з них переконана, що крокує в ногу з часом. Тільки поляки не відносять себе до оптимістів, а португальці взагалі налаштовані песимістично.

76 відсотків громадян Європи вважає себе рішучими людьми, найбільше рішучих живе в Угорщині та Голландії, найменше – в Англії та Чехії. Якщо хочете, щоб вас зустрічали з розкритими обіймами – їдьте до Фінляндії, а найменш відкриті люди живуть у Франції.

Стосовно професій, то тут смаки європейців загалом збігаються. Найбільшою шаною в Європі користуються пожежники, за ними йдуть пілоти, фармацевти, медичні сестри й лікарі. Відповідно найнижчу сходинку зайняли політики, продавці автомобілів, футболісти, профспілкові діячі й журналісти. Цікаво, що поліція й метеорологи здобули собі більше довіри, ніж судді чи фінансові порадники. Виняток становить тільки Росія. Тут найбільшою довірою користуються, крім пожежників, учителі, робітники сільського господарства і священнослужителі.

Більшість чехів віддають перевагу усьому чеському

Схожі смаки європейців і у виборі товарів. Якщо купувати автомобіль, то найкраще чеську «Шкоду» й заправляти її на автозаправці «Шелл». Більшість воліє телефонувати з мобільної «Нокії» і фотографувати апаратом «Олімпус», а білизну прати порошком «Аріель». Винятком є чехи, які, зрештою, як і щороку, залишаються вірними власним виробам.

Керівник проекту «Rader`s Digest» у Чехії Люціє Српова зазначає: «У Чеській Республіці можна ствердити, що чехи своїм товарам вірять, декотрим із них вірять дуже твердо, наприклад, власним автомобілям «Шкода» чи своїм інтернет-провайдерам та кухонним роботам. Як вказують результати опитування, тут смаки чехів не змінились. Нас трохи здивувало те, що і серед новозапроваджених категорій товарів, наприклад, вперше ми запитали про діоптричні окуляри, – і тут перемогла чеська фірма «Окула», а не добре відома «Ґранд-оптика». Ці результати пов’язані з традицією й досвідом».

Словом, типовий чех сьогодні їздить на рідній «Шкоді», носить чеські окуляри, слухає чеське радіо, дивиться чеське телебачення та їсть чеський йогурт, тобто довіряє своєму – тенденція, котру в Чехії можна назвати сталою.

Все менше довіри викликають уряди

Щодо ставлення до політики й політиків, то тут результати опитування однозначно вказали, що довіра до них назагал у Європі падає. На 57 відсотків зменшилась кількість європейців, які довіряють своїм урядам, тільки Росія становить виняток, тут довіра до уряду зросла на 37 відсотків.

Крім цього, за останній рік зменшилась кількість європейців, які довіряють міжнародним інституціям. Міжнародним корпораціям довіряє близько половини громадян Західної Європи і тільки третина – у Східній Європі. В Чехії, Угорщині, Румунії, Великій Британії та Португалії зросла довіра до інтернету, лише половина європейців довіряє рекламі.

Серед українських громадян опитування не проводили.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG