Доступність посилання

ТОП новини

Люди не готові делегувати право обирати Президента парламентаріям – Мірошниченко


Народний депутат України, член Партії регіонів Юрій Мірошниченко, торкаючись питання можливого обрання Президента в стінах парламенту, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що «ніхто, ніколи, ні за яких обставин не має права забрати у народу можливість обирати собі владу, адже в цьому є зміст демократії та зміст виборів Президента України. І саме народ повинен його обирати. Тим більше, що всі опитування свідчать про те, що люди не готові делегувати це право парламентаріям. При тому рівні довіри до парламенту, який ми сьогодні маємо, я вважаю, що нечесно навіть ставити так питання».

Водночас народний депутат заявив, що «Партія регіонів дійсно є прихильником парламентської республіки, більшість членів партії регіонів наполягають на цьому».

«Але ця модель передбачає в багатьох випадках обрання Президента парламентом зі звуженням його мандату, тому що ключова теза – чим більша легітимність, тим ширший мандат. Легітимність визначається ступінню участі громадян в призначенні тієї чи іншої політичної особи. Якщо громадяни обирають Президента (тобто найвищий ступінь легітимності), той мандат у нього має бути максимально широкий... Це все правильно! Але в умовах, коли суспільство довіряє парламенту, коли ця модель є прийнятною і підтримуваною більшістю (хоча б). А бажано, щоб був консенсус з приводу організації влади», – заявив Мірошниченко.

Відповідаючи на запитання про діяльність київської влади, народний обранець від Партії регіонів заявив: «Я є членом тимчасової слідчої комісії ВРУ, яка досліджує діяльність київської влади. Оптимізму в мене немає, тому що київська влада – популістська, нагадує чимось нашу виконавчу владу, вона намагається сподобатись якомусь одному прошарку населення, ігноруючи при цьому інтереси всіх інших. Ця влада має робити висновки і рости. Команда, яка працює, мала б бути не такою цинічною».

«Дії мера Києва ніколи не були неадекватні. Вони були цинічні, прораховані та концентрували всі можливі ресурси», – заявив в ефірі Радіо Свобода Юрій Мірошниченко.

«Якщо корупція у нас поширювалася горизонтально, то тепер – вертикально (всі грошові потоки рухаються наверх). Я не стверджую, що гроші в кишені мера чи його оточення, але побори існують», – сказав народний депутат.

Повністю інтерв’ю з Юрієм Мірошниченком читайте в неділю.
XS
SM
MD
LG