Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборний євробарометр на угорський манер


Угорщина – В Угорщині очікують трохи вищу явку електорату на виборах до Європарламенту, ніж 5 років тому, незважаючи на зовсім мляву передвиборну кампанію місцевих партій. Однак перед очима угорського виборця передусім стоять не загальноєвропейські, а радше внутрішні проблеми, які обіцяють вирішити численні висуванці в Європарламент. Але ж чи вирішать?

У 2004 році за євродепутатів в Угорщині проголосувало 38 відсотків виборців. Цієї неділі, 7 червня, прогнозують трохи вищі показники. Проте угорських політиків це не дуже тішить, адже чимало виборців прийде до кабін із не зовсім повним уявленням про роль європейського парламентаризму і можливості місцевих висуванців.

Депутат Європарламенту минулого скликання від консервативної партії ФІДЕС Пал Шмідт, який і цього разу очолює список кандидатів-республіканців, має на це свій погляд.

«Я вже днів із 20 їжджу Угорщиною і бачу, що важливо доносити до людей обидві ідеї – загальноєвропейську і свою, національну... Прикро усвідомлювати той факт, що іноді виборці знають про Європарламент необачливо мало.. Натомість їх більше цікавить власна доля у своїй державі. Якщо ми запитаємо людей про активність наших партій у перебігу передвиборної кампанії до Європарламенту та про їхні здобутки, то виборці так чи інакше звернуть із широкого шляху на внутрішньополітичні манівці. Отак нині діється не тільки в Угорщині, а й по всій Європі», – зазначає Пал Шмідт.

Своя сорочка ближче до тіла

Тим часом голова європейської спілки Угорщини Іштван Геґедюш поділяє думку євроскептиків про те, що угорці йтимуть голосувати у неділю не за європейські цінності, а швидше за реалізацію національних інтересів. Передвиборної кампанії як такої цей політолог взагалі не відчував в Угорщині. За його словами, мало цікавилася нею і угорська преса. А євродепутатів минулого скликання взагалі ніхто не питав про їхню 5-річну роботу в Страсбурзі, констатує Іштван Геґедюш.

Дехто з угорських оглядачів пояснює слабкий інтерес електорату до виборів 7 червня тим, що євроінституції досить тривалий час пропагували тільки елітні політико-господарські проекти, якими чомусь не дуже перейнявся широкий загал. Звідси й походить нинішня зневіра громадян Євросоюзу, кажуть угорські політики-ліберали.

Що ж до тутешніх правих радикалів, то у складі майбутнього Європарламенту вони збираються, якщо їх туди оберуть, захищати виключно угорців від своїх же нацменшин всередині країни, міжнародного капіталу і чужих моральних цінностей. На таких засадах, наприклад, проводить свою передвиборну кампанію юрист Крістіна Морваї. А ось деякі її однодумці взагалі кидають у маси гасло про те, що Угорщина може бути тільки для угорців. Деякі радикали готові для цього навіть вдатися до контролю за народжуваністю циган.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG