Доступність посилання

ТОП новини

У міністра Єханурова відібрали портфель


Київ – Урядові лави продовжують рідіти. У п’ятницю Верховна Рада звільнила Юрія Єханурова з посади міністра оборони. За його відставку проголосували 363 народних депутати. Голосували практично повним складом фракції БЮТ, Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина. Також кнопку «ЗА» натиснули 4 представники «Нашої України – Народної самооборони».

Півтора тижні тому, тоді ще міністр оборони Юрій Єхануров говорив, що все ще очікує, що Прем’єр Юлія Тимошенко вибачиться за звинувачення у корупції. Проте не дочекався. У переддень вихідних, Верховна Рада таки вибила з-під Єханурова міністерське крісло.

Питання відставки міністра парламент розглядав за його відсутності. У цей час Юрій Єхануров перебував на засіданні Ради національної безпеки та оборони. За його відставку депутати проголосували рекордною кількістю голосів. Не підтримали це рішення лише представники НУНСу.

«От зняли півроку тому міністра закордонних справ. До речі, міністра фінансів у цьому уряді також нема. Тепер не буде, мінімум півроку міністра оборони. Це у цьому патріотизм?», – заявив керівник депутатської групи «За Україну» В’ячеслав Кириленко.

За відставку Єханурова голосували й «свої»

Утім, четверо нунсівців все ж сказали «ТАК» відставці Юрія Єханурова. Серед них, його попередник на посаді міністра оборони Анатолій Гриценко, який нині очолює парламентський комітет безпеки та оборони.

«Міністр оборони не виконав закон щодо чисельності армії у минулому році, – зауважив Гриценко в інтерв’ю Радіо Свобода. – Він не виконав рішення уряду, яке заборонило міністру оборони ухвалювати рішення по відчуженню землі і нерухомості. Документально підтверджено, що 53 ділянки пішли на сторону. Якщо Єхануров ще кілька місяців побуде на посаді міністра оборони, то після нього потрібно буде 7-10 років піднімати армію».

Представники ж Блоку Юлії Тимошенко не приховують задоволення. Юрій Єхануров отримав те, на що заслуговував, каже заступник керівника фракції БЮТ Андрій Кожем’якін: «Кожен корупціонер повинен бути там, де йому потрібно. До того ж, поведінка міністра оборони була не офіцерською».

Хто ж керуватиме Міністерством оборони?

Тепер, зазначає Андрій Кожем’якін, слово за Президентом. Саме від його позиції і залежатиме, як швидко країна отримає нового керівника Міноборони. Разом з тим, пан Кожем’якін не зміг чітко пояснити Радіо Свобода, хто наразі керуватиме Міністерством. «Яке зараз має значення, хто буде керувати? Хтось же там є із заступників, який може покерувати трохи», – каже бютівець.

Олександр Кузьмук, який свого часу був міністром оборони, один із небагатьох регіоналів, які не голосували за відставку Юрія Єханурова. Річ у тім, зазначає Кузьмук, що сьогодні проблема зовсім не у персоналії Єханурова чи когось іншого, а у кадровій політиці.

«Попереднику Єханурова (Гриценку) у докір ставилися ті ж самі питання, і Верховна Рада у 2007 році робила спробу вирішити з ним питання таким же чином, – нагадує Кузьмук. – В першу чергу, відповідальність за стан Міноборони повинен нести верховний головнокомандувач, який призначає міністрів оборони. Практика призначення за особисті заслуги призводить до таких катастрофічних наслідків».

На думку Олександра Кузьмука, проблема ще й у тому, що тепер фактично немає кому керувати Міністерством оборони. Єдиним виходом, може бути призначення керівника Генерального штабу, який сьогодні не є заступником міністра, виконувачем обов’язків міністра.

«Серед заступників міністра оборони немає кого призначати в.о. Перший заступник не призначений більше двох років на посаду, він сам виконує обов’язки. А решта мають розділити долю Єханурова, їх вина ще більша. Поспішили вивести начальника Генштабу із рангу першого заступника міністра оборони. Тож, єдиним виходом, щоб не втратити контроль та управління Збройними Силами, треба призначити в.о. міністра оборони керівника Генштабу», – підсумовує Олександр Кузьмук.

Секретаріат: Єхануров легітимний до вівторка

У Секретаріаті Президента називають звільнення Єханурова «дрібною помстою Президенту».

Заступник керівника президентської канцелярії Ігор Попов в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що наразі ситуацію вивчають. Однак, за його словами, до вівторка Юрій Єхануров залишається легітимним керівником Міністерства оборони.

«Юрій Іванович Єхануров є міністром оборони, – зазначає Попов. – Рішення було проголосоване, проте його вичитує відповідна служба Верховної Ради, потім це буде передано на підпис Литвину. Далі, пошта привезе його до нас, і я підозрюю, що його привезуть у вівторок».

Тепер у Кабінеті Міністрів бракує трьох багнетів – міністра закордонних справ, міністра фінансів та міністра оборони.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG