Доступність посилання

ТОП новини

Рекапіталізація стартувала


Київ – Кабінет Міністрів націоналізує три банки: «Укргазбанк», «Київ» та «Родовід». Рішення про це ухвалили на засіданні уряду в середу. Як довго триватиме процедура рекапіталіції, і що означатиме таке рішення для клієнтів цих фінансових установ?

Рішення про оздоровлення семи банків було ухвалене ще у квітні. Тепер же Кабінет Міністрів вказав на перші три фінансові установи, які підлягають рекапіталізації. До того ж, у даному випадку йдеться про націоналізацію. За словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко уряд стане власником понад 84% «Укргазбанку», що ж стосується «Родоводу» та банку «Київ», то державна частка у них становитиме майже 100%.

На оздоровлення цих фінансових установ Кабінет Міністрів планує виділити 9,5 мільярда гривень. Нові керівники цих банків, призначені урядом, передовсім, мають провести аудит, каже Юлія Тимошенко.

«Потрібен буде певний час, щоб ознайомитися з фінансовою ситуацією у цих банках більш глибоко, вивчити всі активи банків, подивитися, в якому стані знаходиться баланс банків. Для цього буде проведений ще спеціальний додатковий аудит, який дасть нам глибше знання про ситуацію у цих банках. А після того, як ми зможемо організувати роботу у цих банках, вони почнуть виконувати свої зобов’язання перед клієнтами», – зазначила голова уряду.

Тим часом, Національний банк уже взявся до справи і ввів тимчасову адміністрацію в «Укргазбанк».

Депозити повернуть не раніше серпня?

Співрозмовник Радіо Свобода, який працює в одному з банків, що підлягають рекапіталізації, попросив не називати його ім’я. Проте розповів, що нинішня участь держави у роботі цих банків передовсім спрямована на повернення депозитів. Грошей, які виділяються на оздоровлення банків, за його словами достатньо, щоб повернути людям вклади, утім це стане можливим не відразу.

«Вкладники зможуть отримати свої кошти після завершення рекапіталізації. Але рекапіталізація триватиме найменше півтора місяця. Цих грошей буде повністю достатньо, щоб розблокувати всі депозити і погасити всі борги по них. З точки зору математики, цих грошей цілком достатньо, щоб зняти мораторій», – зазначає співробітник банку, який буде рекапіталізованим.

Затягування по-українськи

Недоліками нинішнього процесу рекапіталізації банкір називає його затягування. Із цим погоджується і директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, зазначивши при цьому, що зволікання з рекапіталізації підвищує ризики банківської системи.

«Процес виявляється досить затягнутим, тому що не сформовано ані прозорих критеріїв відбору банків, які мають бути рекапіталізовані, ані механізмів щодо того, яким чином держава має реалізовувати свої права щодо цих банків у межах своєї участі в їхньому капіталі. Вирішення цього питання давно уже перезріло, і на сьогоднішній день зволікання з рекапіталізацією тільки підвищує ризики банківської системи», – вважає експерт.

Наразі вирішується доля ще двох банків: «Укрпромбанку» та банку «Надра». Це залежатиме від дій кредиторів та переговорів із ними про реструктуризацію.

Іще два банки із загалом семи, котрі уряд визначив раніше для можливої рекапіталізації, банк «Фінанси і кредит» та «Імексбанк», припинили переговори з урядом про це, бо не погодилися на урядові умови, повідомив виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський.

Оздоровлення банківської системи було однією з умов надання Україні кредиту від Міжнародного валютного фонду. Між тим, стало відомо, що місія МВФ до Києва має прибути уже цього місяця, щоб остаточно вирішити, чи надавати Україні третій транш позики.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG