Доступність посилання

ТОП новини

Росія може обійтися без атомної зброї, якщо від неї відмовляться інші – Путін


Прем’єр-міністр Росії позитивно відповів на питання, чи уявляє він собі безпеку його країни без атомної зброї.

У відповідь на запитання німецького журналіста під час зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром Володимир Путін додав: «Якщо ті, хто зробив атомну бомбу і використовував її, сьогодні готовий від неї відмовитися, так само, як, сподіваюся, й інші ядерні держави, що офіційно чи неофіційно мають її, звичайно, ми будемо всіляко вітати і сприяти цьому процесові».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров пізніше наголосив після своєї зустрічі з німецьким колегою, що односторонніх кроків у галузі стратегічних наступальних озброєнь не варто очікувати ні з боку Росії, ні з боку США.

За його словами, така відмова від односторонності мала б поширюватися й на стратегічні оборонні системи, а саме на протиракетну оборону.

У квітні президент США Барак Обама висловив своє бачення того, як звільнити світ від ядерної зброї. Він тоді заявив, що Сполучені Штати готові вести перед у кроках усіх країн із ядерною зброєю, які мали б на меті скоротити їхні ядерні арсенали.

У липні американський керівник має прибути до Москви на переговори з президентом Росії Дмитром Медведєвим про майбутній договір, який має замінити Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1, англ. START I, рос. СНВ-1). Чинність цього договору, укладеного 1991 року, збігає 5 грудня цього року.
XS
SM
MD
LG