Доступність посилання

ТОП новини

Венеціанська комісія береться за проект Конституції України від Ющенка


Прага – Венеціанська комісія Ради Європи розгляне проект Конституції України, який запропонував Президент Віктор Ющенко. Відповідність цього документа до європейських демократичних норм розглядатимуть на засіданні комісії у Венеції 12-13 червня. Запропонована Ющенком модель зберігає в Україні президентсько-парламентську форму правління, але передбачає важливі зміни, такі як двопалатний парламент. Радіо Свобода поцікавилося у заступника секретаря Венеціанської комісії Томаса Маркерта, хто буде розглядати цей проект Конституції України і як будуть ухвалювати рішення.

– Співдоповідачами у справі проекту Ющенка є чотири члени Венеціанської комісії. Це Сухоцька з Польщі (колишній польський прем’єр і міністр юстиції, віце-президент Венеціанської комісії – ред.), Нуссберґер із Німеччини (професор Кельнського університету – ред.), Пацелай з Угорщини (президент Конституційного суду Угорщини – ред.) і Туорі з Фінляндії (професор Гельсинкського університету, віце-президент Венеціанської комісії – ред.) Також у нас є експерт, якого призначило Управління з питань місцевого самоврядування Ради Європи. Це професор Марков із Франції, який коментував розділ з питань місцевого самоврядування і територіального устрою. З українського боку проект Конституції України буде, так би мовити, захищати міністр юстиції (Микола) Оніщук. А після обговорення Венеціанська комісія ухвалить попереднє рішення.

– Чому Венеціанська комісія береться саме за проект Ющенка, адже інші політичні сили в Україні також мають свої конституційні напрацювання? Може варто було почекати і разом розглянути пропозиції головних українських політичних гравців?

– Венеціанська комісія працює не за власною ініціативою, а лише на прохання. Нас попросили вивчити проект Ющенка, але поки що інших прохань до нас не надходило. Ми також будемо аналізувати інші проекти, якщо їх передадуть на наш розгляд державні органи, які мають такі повноваження, чи Парламентська Асамблея Ради Європи. Зазвичай це два можливі джерела звернень до Венеціанської комісії.

– Венеціанська комісія має дорадчий голос, тобто, держави не зобов’язані виконувати її висновки. До якої міри, за Вашою оцінкою, в Україні прислухалися до Ваших попередніх оцінок?

– Загалом я можу сказати, що ми досить успішно попереджали негативні зміни до законодавства. Наприклад, вже в часи президентства Кучми ми вивчали його пропозиції конституційних змін. Безперечно, що набагато важче сприяти запровадженню позитивних зрушень. Але в багатьох випадках наші зауваження враховують. Стосовно проекту Ющенка, то ми не можемо його оцінювати заздалегідь, але водночас варто зазначити, що розробники цього документа врахували багато наших зауважень щодо проекту Конституції, який представляв минулого року професор Шаповал.

– Коли саме Венеціанська комісія збирається оприлюднити висновок щодо проекту Конституції України від Ющенка?

– Це мало б бути наприкінці дня у п’ятницю, але оскільки в нас дуже напружений порядок денний, то я припускаю, що це може статися і в суботу вранці.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG