Доступність посилання

ТОП новини

Літнє дозвілля. Дитячий відпочинок у таборах


Для більшості батьків щоліта виникає непроста проблема: куди відправити дитину на відпочинок. Не всі тата й мами можуть тримати біля себе своє чадо в таку пору. Тому попит на путівки у дитячі табори зростає. Скільки таких закладів в Україні готові прийняти школярів на літо, і в яку ціну , в середньому,обходиться батькам відпочинок?

Попит зростає

Торік лише в освітянській сфері працювали 99 дитячих таборів по всій Україні, зазначає Зінаїда Рудакова, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти Міністерства освіти та науки. Ще два не відкрилися через ремонт. Цього року, каже Зінаїда Рудакова, така ж ситуація. Основна маса учнів відпочиває у пришкільних таборах - їх по всій Україні майже 17 000. «Попит зростає. Якщо в позаминулому році було 69, 1% дітей у таких шкільних таборах, то в 2008 році вже 70,3% . Ще є наметові табори. Загалом, Міносвіти з органами управління освітою оздоровили від всіх залучених дітей більше 70%».

Цього року вартість путівок до таборів відпочинку зросла на 30-40 відсотків, зазначає Валентин Мельник, заступник голови Київської міської ради профспілок. «На Київщині табір заводу Артема коштує 2500 гривень. Загалом повна вартість відпочинку в літньому таборі - це від 2500 гривень до 3500 гривень за 21 день».

Дніпропетровське літо

На літній відпочинок дітей цього року, незважаючи на кризу, місцева влада Дніпропетровська вирішила витратити близько двох із половиною мільйонів бюджетних гривень. Але це ще не означає, що придбати путівки зі знижками стало легше усім батькам, це змогли зробити лише родини пільгових категорій. Детальніше про облаштування таборів і вартість відпочинку знає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. «Щоб діти не байдикували й не лізли в шкоду на вулиці, цього літа в місті на них чекають 145 шкільних таборів і півсотні клубів позашкільної роботи. Кожна зміна до 16 днів із обов’язковим харчуванням дитини – 16 гривень на день. За пільговиків платить бюджет. За решту – самі батьки. Дитячий табір у школі №106 взірцевий: триразове вітамінізоване харчування, півторагодинний сон, нагляд медика, відвідини басейну, екскурсії. Школярка Аня, батькам якої нема на кого лишати її вдома, в такому таборі вперше. «Мене здали батьки сюди, що вдома не байдикувала. Нас тут добре годують і дізнаємося багато нового. Їздили на екскурсію до Новомосковська, в Свято-Троїцький храм. Набирали водичку, вмивалися».

Годувати й розважати – головна мета пришкільного табору, а от щодо оздоровлення, зізнаються самі педагоги, арсенал засобів невеликий : рухливі ігри, вітаміни та аскорбінка. Зі складними дітьми працює психолог.

Із виїздом дітей у позаміські табори — питання складніше. Вартість однієї путівки - це 900-1000 гривень, і якщо поділити виділену з міського бюджету суму на всіх охочих, вийде, що й на половину пільговиків її не вистачає. Тож відпочивати у ліси та на моря поїде не більше 40% дітей цієї категорії. Закон передбачає канікули сиріт, інвалідів та чорнобильців за рахунок державного бюджету, в столиці ж цього року такий нюанс не врахували. Заміське оздоровлення дітлахів пільгових категорій Дніпропетровська лягло на плечі міського бюджету, говорить начальник управління у справах сім’ї, дітей та молоді Руслан Буленок. «Передбачене цього року бюджетне фінансування на закупівлю путівок 150-тьом дітям пільгової категорії «сироти». Крім того, планується літнє оздоровлення дітей по лінії управління освіти – 200 дітей».

А втім, юних дніпропетровців, які не потрапили до таборів на відпочинок, влада закликає не байдикувати. Зараз активно пропагують участь старшокласників у громадських оплачуваних роботах. За прибирання-підмітання обіцяють кілька десятків гривень на день. Але перед цим хлопець чи дівчинка мають показати дозвіл батьків та довідку про здоров’я».

«Артек» і пластуни

У міжнародному дитячому центрі «Артек» зараз працюють всі 10 таборів, і вільних місць уже немає. Вартість однієї зміни (18 днів) коливається від 9200 до 14400 гривень залежно від умов проживання. Взимку цього року «Артек» переживав не найкращі часи, керівництво табору тоді оголосило голодування проти неналежного фінансування закладу і спроб відібрати у нього землю. Нині цей конфлікт ущух, розповідає далі кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула. «Справді, про «зимові проблеми» тут тепер нічого не нагадує. Уряд України збільшив суми на закупівлю соціальних путівок, і тепер в «Артеку» зможуть відпочивати і діти із соціально незахищених, багатодітних родин чи просто талановиті малі українці, незалежно від статку їхніх батьків. Ще на початку року це видавалося неможливим, і керівництво центру навіть вдалося до такої акції протесту як голодування. Зараз триває процедура передачі «Артеку» від ДУС Президента у відання Міністерства у справах сім’ї та молоді України. А це передбачає й інвентаризацію усіх артеківських земель та майна.

Втім, як каже прес-аташе «Артеку» Олена Мех, це зовсім не заважає дитячому відпочинку: «Артек» зараз наповнений дитячим сміхом, він ожив. На сьогодні тут відпочиває 3370 дітей з усіх регіонів України, а також із 10 країн світу. Це святкова зміна, бо святкуватимемо день народження «Артеку».

День народження «Артеку» відзначатиметься 16 червня і тут, як розповіла Олена Мех, чекають на приїзд багатьох гостей – колишніх артеківців, відомих політиків, спортсменів, артистів. Каже, буде весело й цікаво.

Як і 14 червня, коли в «Артеку»пройде фінальний концерт національного конкурсу «Дитяче Євробачення», який у прямому ефірі транслюватиме Перший національний канал. В «Артеку» 15 фіналістів уже два тижні готуються до цього іспиту.

«Артек» за часів Радянського Союзу вважався найкращим і найголовнішим піонерським табором. Після розпаду СРСР в Україні почав відроджуватися пластунський рух, який зародився ще на початку 20 століття на західній Україні. Нині цей рух набуває все більшої популярності, щороку проходять пластунські табори, натхненники яких називають своєю метою «духовне і фізичне виховання молоді у патріотичному дусі. Двадцятитрирічна Наталка торік працювала, як вона каже ,«виховницею», тобто вожатою у одному з таких таборів в Івано-Франківській області. «Пластовий табір триває від 10 до 14 днів. Для дітей віком від 6 до 12 років табір проходить у будиночках. Для старших табори відбуваються в наметових умовах, в лісі. Пластуни вчаться, як готувати їсти. Проходять різні гутірки (вправи): з мандрівництва, із в’язання вузлів, картографії, з природознавства. Будуємо з підручних матеріалів споруди, наприклад, це вхідна брама, кухня. Після 20 років люди стають виховниками. Вони пройшли вже юнацьке виховання і вже починають виховувати молодше пластове покоління».


Як Ви ставитеся до дитячих таборів?
Вікторія, вчитель: Я колись сама там бувала, це знайомства, спілкування. Зараз їх меншає, але я вважаю, що їх потрібно підтримувати. І батьки відпочивають від дітей, і діти поспілкуються.
Юрій, електрик: Найкращі були піонерські табори. Зараз вже в таборах набагато гірше.
Світлана, секретар: Думаю, що в культурному плані це дуже добре. Особливо хороший табір «Артек».
Євген, школяр: Я їжджу у літні табори на спортивні збори, бо я спортсмен. Ми і тренуємося, і відпочиваємо, купаємося. Мені дуже подобається.
Олена, лікар: У мене син зараз у таборі в Криму. Це, по-перше, певна автономія від батьків. А по-друге, це туризм: намети, велосипеди, рюкзаки. Все, що треба хлопцеві, щоб стати юнаком!
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG