Доступність посилання

ТОП новини

Вступ до вишу за пільгами як одна з корупційних схем


Львів – Пільги при вступі у вищі навчальні заклади за соціальними ознаками таки суттєво занизять освітній рівень у , зазначають освітяни. Цьогоріч і далі є численна категорія пільговиків, які стануть студентами не за результатами зовнішнього оцінювання, а за пред’явленої відповідної довідки.

Торік львівський медуніверситет вирізнився кількістю абітурієнтів-інвалідів, які стали студентами. У багатьох молодих людей «неповносправність» була липова, але лише двох осіб відрахували через дуже фальшиві довідки, видані в одному і тому ж медичному закладі. Левову частку на престижних факультетах медуніверситету становили випускники-інваліди і ті, хто мав цільове направлення із сільської місцевості, в якій більшість цих молодих людей не жили.

Чимало львівських ВНЗ відмовились надавати інформацію громадським спостерігачам про кількість зарахованих пільговиків. Таку схему при вступі громадські активісти називали корупційною і домоглись змін в умовах прийому до вишів.

«Вступна кампанія не прогнозована»

Хоча Міністерство освіти і науки неодноразово оприлюднювало інформацію, що, мовляв, скасувало всі пільги для вступників до ВНЗ, але є великий перелік категорій, кого зачислять у вищі навчальні заклади поза конкурсом. Таке право мають діти-сироти, діти загиблих гірників, особи, які постраждали від ЧАЕС і так далі.

Однак є нова пільгова категорія, згідно зі статтею 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», поза конкурсом зачислятимуть у ВНЗ дітей, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років. Абітурієнти лише мають надати довідку з відділу кадрів відповідного підприємства.

У Західній Україні є два вугільні басейни: у Червонограді і Нововолинську– і випускникам дітей шахтарів досить мінімального результату тестувань. Однак хто перевірятиме правдивість довідки, виданої вугільним підприємством?

Вступна кампанія не є прогнозованою, зазначив у коментарі Радіо Свобода начальник Львівського обласного управління освіти Павло Хобзей. «Якщо хлинуть з Червонограда і Нововолинська випускники, то ті діти, які набрали високі бали і показали високий рівень знань, не матимуть місця у вишах», – каже він.

Пільги за соціальними ознаками не справедливі


Така пільга для дітей гірників очевидно зумовлена тим, що серед шахтарів спостерігається найвищий рівень смертності, зазначила в коментарі Радіо Свобода громадський спостерігач за вступною кампанією Оксана Чабан. Однак це не вельми справедливо, бо є багато небезпечних професій.

«Все залежить від тих осіб, які скористаються пільгами. Минулого року таких людей було дуже багато. Але вони вступали саме у престижні вузи. Щось важко передбачити сьогодні. На мою думку, це не буде справедливо, але таке рішення ухвалює Кабмін, змінити щось уже неможливо. Одні пільги забрали, інші ввели, це не справедливо, але для гірників це, мабуть, якась сатисфакція, вони щодня ризикують життям, спускаючись у шахту», – зазначає Оксана Чабан.

Цього року у вугільних регіонах Західної України більше тисячі випускників, але яка кількість із них підпадає під пільги, у відділах освіти не знають. Нині важко передбачити, які професії обиратимуть абітурієнти з високим рівнем знань і кому забракне місця в омріяних вузах.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG