Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття вшановує новеліста Марка Черемшину


У суботу виповнюється 135 років від дня народження відомого українського письменника-новеліста, одного з представників «Покутської трійці» Марка Черемшини.

Іван Семанюк (таким є справжнє ім’я письменника), що «виріс серед співанок, казок і сопілок», у трьох збірках «Карби», «Село вигибає», «Верховина» писав про нелегку долю західноукраїнських селян, насамперед гуцулів.

У суботу урочистості проходять у селі Кобаки Косівського району, де народився письменник, а в неділю вони відбудуться у Снятині, де він жив і мав адвокатську практику, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У літературно-меморіальному музеї новеліста відбудеться нагородження лауреатів премії імені Марка Черемшини.

Ця відзнака заснована у 1999 році за найкращі здобутки в галузі літератури, журналістики, видавничої справи, краєзнавства і просвітництва, концертно-виконавської діяльності, образотворчого мистецтва, архітектури і дизайну.

За 10 років її лауреатами були письменники, краєзнавці, лікарі, юристи, артисти, народні майстри, студенти, але обов’язково – вихідці з Покуття. Серед них, приміром, лауреат Шевченківської премії, керівник видавництва «Веселка» Ярема Гоян, військовий журналіст, голова Української громади Севастополя Мирослав Мамчак.

Цьогоріч цю відзнаку отримають лауреат Шевченківської премії фотохудожник і видавець Василь Пилип’юк, літературознавець Йосип Палятинський, молода співачка Марта Дудчук.

У липні виповнюється 60 років із часу відкриття у Снятині літературно-меморіального музею Марка Черемшини. Розташований він у будинку, де майже 10 років жив «мужицький адвокат» і письменник.

Упродовж 25 років директором музею була його дружина, відома в Галичині громадська діячка і педагог Наталія Семанюк.
XS
SM
MD
LG