Доступність посилання

ТОП новини

Світ із осторогою реагує на офіційні результати виборів в Ірані


Чільні діячі держав світу переважно утримуються від детальних коментарів щодо офіційних результатів президентських виборів в Ірані, за якими з великим відривом відразу в першому колі переміг нинішній президент, консерватор Махмуд Ахмадінеджад.

Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила тільки, що Сполучені Штати стежать за ситуацією і сподіваються, що результат дійсно відображає волю іранського народу.

Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібанд сказав, що Лондон очікує, що влада Ірану дасть відповідь на звинувачення в виборчому шахрайстві.

Європейський Союз заявив, що «занепокоєний» результатами, які викликали масові протести.

Натомість президенти Сирії Башар аль-Асад і Венесуели Уго Чавес привітали свого союзника Махмуда Ахмадінеджада з перемогою.

На думку аналітиків, можлива перемога іншого кандидата, реформіста Мір Хосейна Мусаві допомогла б зрушити з місця переговори про суперечливу ядерну програму Тегерана.

Інші ж оглядачі звертають увагу, що всі найважливіші рішення в Ірані ухвалює не президент, а Верховний керівник (нині це аятола Алі Хаменеї), який обирається в колі найвищого ісламського духовенства.
XS
SM
MD
LG