Доступність посилання

ТОП новини

Депутати призначили вибори Президента і переадресували «пивні мільйони»


Під час пленарного засідання Верховної Ради України, 23 червня 2009 р.
Під час пленарного засідання Верховної Ради України, 23 червня 2009 р.

Київ – Верховна Рада у вівторок затвердила дату президентських виборів на 17 січня 2010 року. Крім того, депутати скерували на інші потреби 97 мільйонів гривень, які напередодні виділили на витрати апарату парламенту.

Пропозиція призначити вибори на 22 листопада не знайшла необхідної підтримки. Натомість народні обранці 399 голосами підтримали пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Литвина призначити вибори президента на 17 січня 2010 року. Сам спікер назвав це рішення історичним і уточнив: «На табло помилково висвітилося 17 січня 2009 року. Нагадую – 17 січня 2010 року».

Перед цим депутати дослухалися до пропозиції Президента і ухвалила нові зміни до закону про державний бюджет. Раніше Верховна Рада скерувала 97 мільйонів гривень із коштів, які мають надійти від підвищення акцизу на пиво, на витрати апарату Верховної Ради. Та відтепер «пивні мільйони» підуть на медичні програми.

«Ці кошти потрібні були на заробітну платню людям, які працюють у Верховній Раді, – каже депутат від фракції БЮТ Анатолій Семинога. – Ці кошти потрібні були на оплату трансляції Верховної Ради по телебаченню і радіо. Інша справа, що Президент сьогодні захотів попіаритися перед виборами на цих речах. І вніс таку пропозицію – хоче скерувати ці кошти на ліки. Ми вважаємо, що ця проблема теж дуже серйозна в нашій державі. І її треба як мінімум фінансувати».

У регіоналів – претензії до міністра освіти

В центрі уваги депутатів залишаються кадрові рішення. Парламент прийняв відставку міністра транспорту та зв’язку Йосипа Вінського. Крім того, фракція Партії регіонів ініціювала відставку міністра освіти Івана Вакарчука.

«Наша ініціатива була викликана ініціативами з місць, – пояснив депутат-регіонал Ярослав Сухий. – Це були спочатку поодинокі, а потім масові нарікання керівників навчальних закладів із регіонів – і не тільки зі східних чи з південних, але й із західних – що, замість нормальної науково-педагогічної роботи, іде лише політиканство. І на грані розвалу опинилася вся система фінансування вищої освіти в нашій країні».

У НУНС та БЮТ – інші аргументи

Депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій зауважив, що звільнення міністрів без призначення нових кандидатур може призвести до втрати легітимності уряду. Він також зазначив: «Вакарчук – це той міністр, який найбільше у своїй галузі зробив реформ, який зробив величезні кроки для подолання корупції в системі освіти. І це визнається всіма керівниками вищих навчальних закладів».

А бютівець Анатолій Семинога каже, що їхня фракція не підтримає відставку міністра освіти. «Міністр освіти працює в уряді – і до його роботи сьогодні серйозних претензій немає, – зауважив депутат-бютівець. – Мені здається, що ініціатива Партії регіонів – це або передвиборний піар, або намагання зашкодити роботі Кабміну».

Загалом, у Верховній Раді зареєстровані постанови про відставку ще шістьох міністрів, які представляють пропрезидентську «Нашу Україну».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG