Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ не скасувала повноваження делегації України


Парламентська асамблея Ради Європи тимчасово підтвердила повноваження української парламентської делегації, які було поставлено під сумнів через суперечку з поданням від України кандидатур на суддю Європейського суду з прав людини.

Так Асамблея вирішила вчора через те, що влада України скористалася зі свого права подати запит до Комітету міністрів Ради Європи з проханням звернутися до Європейського суду з прав людини про дорадчу думку з цього питання.

Цей найвищий судовий орган Ради Європи відтак може висловити думку, чи має право держава-учасник Ради Європи і Європейської конвенції прав людини відкликати свій список кандидатів на суддів.

ПАРЄ наголошує, що Україна має якнайшвидше полагодити питання зі списком кандидатів на суддю Європейського суду з прав людини, врахувавши думку цього Суду, якщо вона надійде.

Конфлікт виник через те, що ще 2007 року Україна, як належить, подала список із трьох кандидатів, із яких мали обрати українського представника в Європейському суді з прав людини. Але по тому один із них зняв свою кандидатуру, а Україна, замість того, щоб замінити її, подала новий список.

При цьому з нього зникла кандидатура Сергія Головатого, який перед тим перейшов із табору прихильників оточення Президента Віктора Ющенка до Партії регіонів.

Парламентська асамблея Ради Європи відмовилася прийняти новий список і наполягає на поданні кандидатури замість вибулого до першого списку. Україна ж досі наполягає на новому списку.

У ПАРЄ це називали невиконанням Україною своїх зобов’язань, лунали й пропозиції анулювати через це повноваження української делегації.
XS
SM
MD
LG