Доступність посилання

ТОП новини

Експерти ОБСЄ: при утилізації меланжу головне – екологія


На останньому етапі тендерної процедури з утилізації запасів токсичного ракетного палива, також відомого під назвою «меланж», важливою є оцінка впливу на навколишнє середовище.

Про це заявив співробітник Секретаріату ОБСЄ, керівник групи міжнародних експертів Леонід Калашник під час зустрічі з головою Івано-Франківської обласної держадміністрації Миколою Палійчуком.

За його словами, «найважливішим елементом є, щоб екологічна безпека і безпека людей в рамках реалізації цього проекту залишалася завжди пріоритетом».

Сьогодні експерти-екологи побували у Ценжеві, де на території військової частини зберігається 2 тисячі 200 тонн меланжу. Знаходиться цей об’єкт між двома найбільшими містами області – Івано-Франківськом і Калушем.

Між Україною і ОБСЄ підписано меморандум про утилізацію залишків ракетного палива, зараз проходить тендер із вибору виконавців.

За словами начальника відділу утилізації ракетного палива Міністерства оборони України Олександра Нілова, «Секретаріат ОБСЄ дуже зацікавлений, щоб цей проект пройшов без жодних ексцесів і дуже прискіпливо ставиться до охорони навколишнього середовища».

Перші 3 тисячі 168 тонн утилізують зі складів у Ценжеві Івано-Франківської та Калинівці Вінницької області.

Якщо перший етап пройде успішно, то потім ОБСЄ визначить інші об’єкти.
XS
SM
MD
LG