Доступність посилання

ТОП новини

США закликають Китай скасувати новий наказ про фільтрування інтернету


Вашингтон закликає Пекін скасувати суперечливу вказівку, яка вимагає встановлювати на всіх комп’ютерах, що продаватимуться відтепер у Китаї, спеціальну програму для фільтрування інтернету.

У листі до китайських посадовців чільні американські торгівельні урядовці наголошують, що така вказівка може стати порушенням зобов’язань Китаю щодо вільної торгівлі за світовими торговельними правилами.

За словами міністра торгівлі США Ґері Лока, вказівка вимагає від усіх компаній, що продають комп’ютери, від початку наступного місяця встановлювати програмове забезпечення, яке може слугувати для цензурування матеріалів із інтернету і порушує питання про безпеку комп’ютерних мереж.

У листі нагадано, що в разі запровадження нового правила США можуть притягати Китай до відповідальності за правилами Світової організації торгівлі.

У Китаї заявляють, що обов’язкове запровадження нової програми на всіх нових комп’ютерах має на меті «захистити дітей від матеріалів про насильство і порнографії».

За повідомленнями, програма «Зелена гребля – Супровід для молоді» матиме закриті від її користувачів списки заборонених для відвідування сайтів, які автоматично поновлюватимуться з центральної бази даних, і таким чином потенційно може використовуватися владою для фільтрування будь-якого змісту, не лише пов’язаного з насильством і порнографією.

Програма також стежить за діяльністю користувача і, як припускають, має здатність передавати ці дані назовні.

Фахівці також стверджують, що при розробці програми були порушені ліцензійні умови інших розробників програмового забезпечення.

Вказівка вимагає встановлювати цю програму на всіх персональних комп’ютерах із найпоширенішою серед користувачів операційною системою Microsoft Windows різних версій, але не вимагає користуватися нею.
XS
SM
MD
LG