Доступність посилання

ТОП новини

Чи оберемо президента без «третього туру»? Внесення змін до «Закону про вибори Президента України»


Вадим Колесніченко, Микола Катеринчук
Вадим Колесніченко, Микола Катеринчук

Гості Свободи: народні депутати Микола Катеринчук (НУ-НС) та Вадим Колесніченко (ПР)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Дмитро Шурхало: До виборів лишилося трохи більше, ніж півроку. Депутати зараз згадали, що треба внести зміни до закону про вибори президента. Щойно вони визначили дату виборів, як в той же день почали говорити, що треба змінити закон.

Чому лише зараз політики згадали, що треба внести зміни до закону про вибори? Чого цього не зробили раніше?


Вадим Колесніченко: Я не думаю, що в цьому є якась велика інтрига. Все робиться поступово, по мірі надходження проблеми. Проблема з’явилася, то й треба вирішувати питання президентської кампанії.

Все сьогодні зрозуміло, що 6 місяців – це занадто, тому що переважна більшість вже зорієнтувалися і зробили свій вибір. Це перше.

Друге – це питання прохідного бар’єру.

Вадим Колесніченко: Ми хочемо унеможливити рішення результатів президентської кампанії з допомогою ВСУ. Ппредставники БЮТу підтримують поки що на словах наші намагання в цьому сенсі.
І третє, саме головне. Ми хочемо унеможливити рішення результатів президентської кампанії з допомогою ВСУ, як це сталося 2004 року.

Я не знаю, чи щирі представники БЮТу, але, начебто, вони підтримують поки що на словах наші намагання в цьому сенсі. А все інше, я вважаю, залишиться на розгляд, на роздум виборців.

Микола Катеринчук: В мене дещо інша версія. Я хотів би сказати, чому цим не займалися? Тільки тому, що збиралися позбавити громадян України права обирати всенародно президента, обирати його в парламенті, того й не було сенсу займатися цими речами.

Після того, як це не вдалося, коли це суспільство відверто не підтримало і зреагували відповідні політичні сили, то почалася робота вже на вдосконаленням виборчого законодавства.

Я можу сказати, що виборче законодавство, переведення переголосування другого туру цілком позитивно оцінюється експертами. Ми прибрали в той час і можливість голосувати відкріпними талонами, і вдома. Тобто, моменти всі, пов’язані з можливістю фальсифікації, були припинені.

Микола Катеринчук: Відносно терміну проведення агітаційної кампанії, треба від 120 днів перейти до 90 днів.
Зараз ті зміни, які пропонуються відносно терміну проведення агітаційної кампанії, я погоджуюся з колегою, що треба від 120 днів перейти до 90 днів. Не тому, що люди визначилися, а просто тому, що в умовах кризи це буде дуже важко.

Крім того, я думаю, що жоден з кандидатів не буде використовувати весь цей час для агітації. Тобто, насправді агітація почалася вже з початком цього року.

І третє. Не ВСУ встановив результати виборів, а він дав можливість виправити ті речі, які були по фальсифікації другого туру, і було переголосування другого туру. Тоді був встановлений реальний результат, на якому переміг, як ви знаєте, кандидат Ющенко.

- Якщо ви вже обоє зачепили тему переходу зі 120 днів до 90, то давайте її продовжимо.

В такій ситуації чи встигнуть всі претенденти в президенти, всі кандидати в президенти мати рівні можливості, скажімо, зокрема щодо виступу по телебаченню зі зверненнями до громадян?

Казали вже, так би мовити, форварди цієї кампанії, що буде багато кандидатів. Якщо кожен має право, значить, що це таке право.


Вадим Колесніченко: Безумовно право кожного кандидата буде забезпечене і використане.

Що розуміємо під питанням виступити безплатно по державному телебаченні? Година, дві… Скільки ще? Ну 20 депутатів - всього 40 годин. Що за проблема для нашої держави?

Микола Катеринчук: Я думаю, що право кожного громадянина України спробувати стати президентом. Це записано в Конституції. Жодних обмежень для цього не може бути.
Микола Катеринчук: В зв’язку з тим, що обмежена гранична кількість коштів, які може використати кандидат, то тут будуть цілком між собою конкурувати все ж таки капітали.

Відносно рівності умов, то в зв’язку з тим, що обмежена гранична кількість коштів, які може використати кандидат, то тут будуть цілком між собою конкурувати все ж таки капітали.

І питання телебачення – це буде самий дорогий ЗМІ, який буде використовуватися в агітації. І дійсно ті, хто зможуть проплатити, вони це проплатять, і вони будуть постійно на телебаченні, будуть ролики. Всі інші, я думаю, будуть обмежуватися зустрічами з виборцями.

- Ні, але я маю на увазі інше. Кожен кандидат в президенти має право на державному телеканалі УТ-1 виступити.

Микола Катеринчук: Це буде використано.

- А чи не буде зменшено, от 120 днів, а тут зменшили до 90… Тобто, Ви ж самі сказали, що є кандидати з великим коштами, є кандидати з меншими. Для когось цей виступ важливіший. І це зменшення часу…

Микола Катеринчук: Справа в тім, що вони будуть мати рівні можливості відносно цих 90 днів.

Що стосується додатково, те, що гарантовано державою, щоб вони розкрили свою програму, щоб люди про них взнали. Єдине, що тут питання пройм-тайм, жеребкування, як це буде відбуватися. Тому я думаю, що це не головна проблема цих виборів.
Микола Катеринчук: Головна проблема цих виборів – це все ж таки увага громадян до цих виборів. Явка буде дуже низькою.

Я думаю, що головна проблема цих виборів – це все ж таки увага громадян до цих виборів. Тому що мені здається, що явка буде дуже низькою.

- Пане Вадиме, зараз відомо, що фракції БЮТ та Партії регіонів готують спільний законопроект про зміни до закону про вибори президента.

Коли він буде готовий? Чи вже це відомо?


Вадим Колесніченко: Це ті зміни, про які я щойно казав.

Вважаю, що найближчим часом будуть внесені, тому що якщо ми не встигнемо до літніх вакацій це зробити, то вже потім вступає в силу діючий закон, і його ми вже не зможемо змінити. Тому якщо ми не зможемо змінити зараз, то потім ми вже не маємо права цього робити.

- Як зараз відбувається робота над законопроектом? Бо вже бачили таку ситуацію, що Партія регіонів та БЮТ готували спільну коаліцію, зміни до Конституції і у них нічого не вийшло. Чи в них не станеться так?

Вадим Колесніченко: Трохи не в тій послідовності.

Партія регіонів спочатку готувала спільні зміни до Конституції, тому що в нас були різні бачення. Але ми домовилися знайти те, що нас об’єднує в намаганні змінити ті чи інші вади Конституції. І тільки після того, коли сталися перші кроки щодо зміни Конституції, була мова про коаліцію.

- Добре. Але питання про законопроект. Чи не станеться тут така ж ситуація?

Вадим Колесніченко: Я не бачу тут ніяких проблем...

- Чи є тут розуміння зараз?

Вадим Колесніченко: Але є одна проблема…

На словах розуміння є. Але, як на мою думку, я з цього приводу робив вже кілька разів заяву. БЮТ в особі самої пані Тимошенко не хоче зробити таким чином, щоби зменшити вагу ВСУ у вирішенні президентської кампанії, тому що силами БЮТ вже півтора роки фізично блокується судова реформа судової системи.

Ми це бачили тричі. Блокувалася трибуна, коли представники правлячої коаліції не давали проголосувати в другому читанні зміни до законів про судову систему влади.

- Пане Миколо, Ви були представником кандидата ще в президенти Віктора Ющенка у ВСУ.

Отже, як на Вашу думку, треба зменшувати вагу в цьому процесі ВСУ?


Микола Катеринчук: Справа не в тому. Річ в тім, що ті, хто розраховує на фальсифікацію, а це порушення виборчого законодавства, то вони повинні бути зафіксовані і оскаржені в суді. І суд повинен встановити, чи були ці фальсифікації, чи ні.

Якщо були, то скасовуються результати голосування по окремих дільницях або ж по всіх виборах. Це і було зроблено ВСУ.

Зараз я не розумію цю полеміку. Якщо все ж таки дві політичні сили сьогодні сили за стіл і виписують один законопроект про зміни до виборів Президента України, то я думаю, що це позитивно, тому що вони тоді зацікавлені, щоб там не залишилися ті речі, по яких хтось буде підозрювати, що хтось буде намагатися десь щось порушувати, і це буде потім приводом, щоб потім оскаржувати ці результати в суді.

Тому я думаю, що якщо ми пройдемо нормально всі ці речі, які були на минулих виборах, і це буде все змінено в законодавстві, то я думаю, що немає чого боятися питання суду і всього іншого.
Катеринчук: Закон вимагає 500 тисяч підписів громадян України для того, щоб ти міг висунутися, і застави 500 тисяч гривень.

І наступне. Тут треба звернути увагу на те, що у нас діючий закон вимагає 500 тисяч підписів громадян України для того, щоб ти міг висунутися, і застави 500 тисяч гривень.

Відносно цих 500 гривень, я знаю, що є пропозиція збільшити це до мільйона.

- Це Ви маєте на увазі голосів чи гривень?

Микола Катеринчук:
Це збору кількості підписів.

А відносно застави, то збільшити до 10 мільйонів гривень…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG