Доступність посилання

ТОП новини

Наркотиків рослинного походження стає менше, але їх заміщають синтетичні – ООН


Антоніо Марія Коста
Антоніо Марія Коста

Прага – Виробництво наркотиків рослинного походження у світі зменшується, проте їх починають заміняти синтетичні наркотики, мовиться у звіті ООН. Дослідження, яке опублікувало до Всесвітнього дня боротьби зі зловживанням наркотиками Управління ООН у справі наркотиків та злочинності, говорить, що боротьба з виробництвом таких наркотиків, як опіум і кокаїн, почала приносити свої плоди. Однак зазнає піднесення виробництво синтетичного зілля, яке раніше не виходило за рамки кустарного промислу.

За 2008 рік майже на 20 % скоротилося вирощування опійного маку в Афганістані, який є головною країною-виробником світового опію. У Колумбії, де виробляється половина світового кокаїну, виробництво коки впало на 18 %, а самого кокаїну на 28 %. Загалом, констатує ООН, виробництво коки впало до найнижчого рівня за останні п’ять років.

За словами керівника Управління ООН із боротьби з наркотиками Антоніо Марії Кости, 50-мільярдний ринок кокаїну проходить великими змінами: рівень чистоти та екстракції падають, ціни ростуть, а характер вживання змінюється. Цим представник ООН пояснює вибухи насильства у таких країнах, як Мексика, бо в Центральній Америці наркокартелі ведуть жорстоку боротьбу за ринок, що скорочується.

В Україні без змін на краще

У доповіді ООН мовиться, що Україна є другою після Росії країною за кількістю людей, які вживають опіати. Їхня кількість може сягати понад одного відсотка населення. Ця проблема останніми роками не зменшується, і кількість ін’єкційних наркоманів продовжує зростати.

При цьому, якщо в Україні та Молдові у 2006 році повідомляли про знищення великої кількості підпільних лабораторій для виробництва опію з місцевої сировини, то в 2007 про знищення місцевих лабораторій уже не повідомлялося.

На відміну від Західної Європи, у Східній, включно з Україною, продовжує зростати вживання кокаїну.

Новою тенденцією на ринку наркотиків є те, що виробництво синтетичних наркотиків перейшло на промислові потужності. Найбільші вони у південно-східній Азії, в районі річки Меконґ, де виробляються таблетки метамфетаміну, кристалічного метамфетаміну та кетаміну. В розвинутих країнах вживання цих наркотиків стабілізувалося, хоча деякі країни Європейського Союзу перетворилися на постачальників «екстазі».

Згідно зі звітом ООН, в Україні вживання синтетичних наркотиків також зазнає піднесення, і у формі таблеток, і у формі ін’єкцій, що особливо небезпечно у зв’язку з поширенням вірусу СНІДу.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG