Доступність посилання

ТОП новини

Рим: заробітчани через кризу висилають рідним більше грошей


Українські заробітчани в Римі змушені надсилати своїм родичам в Україні більше грошей, ніж це було до кризи. Як засвідчило експрес-опитування «Українці Рима та світова економічна криза», 34 відсотки опитаних збільшили суму грошей, які відправляють на батьківщину.


Соціологічний центр при Християнському товаристві українців в Італії опитав 100 громадян України, які живуть і працюють в Римі.


Більшість римських респондентів зазначила, що відчула наслідки кризи на чужині, але значно гірше почуваються їхні родичі в Україні, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. За висновками авторів експрес-опитування, емігранти і в цей складний період залишаються соціальним буфером для своїх родин в Україні.

Водночас 77 відсотків респондентів не планують повертатися на батьківщину через кризу. Майже 20 відсотків таки збираються додому, але, як зауважують автори дослідження, в основному це люди віком понад 60 років та нелегали.

Серед основних наслідків кризи як в Італії, так і в Україні опитані емігранти назвали: втрату роботи, зменшення зарплати, зниження купівельної спроможності грошей та проблеми зі сплатою отриманих кредитів.

Як інформує римський кореспондент Радіо Свобода, 95 відсотків трудових мігрантів відповіли, що не відчувають підтримки української держави за кордоном. Лише 1 відсоток опитаних підтримує урядову ініціативу щодо оподаткування емігрантів.

За різними даними, на Апеннінах мешкають понад півмільйона українських громадян. 80 відсотків – це жінки, які працюють доглядальницями та хатніми робітницями. Їхній середній вік близько 50 років.

XS
SM
MD
LG