Доступність посилання

ТОП новини

Україна святкує День Конституції


Керівництво України з нагоди Дня Конституції поклало квіти до пам’ятників Тарасові Шевченку і Михайлові Грушевському в Києві.

В урочистій церемонії покладання квітів взяли участь Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та від імені Президента голова його Секретаріату Віра Ульянченко, а також віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко, члени уряду.

Святкові заходи відбулися і в інших містах України.

Президент, Голова Верховної Ради і Прем’єр-міністр привітали українців зі святом.

* * * * * * * * * * *

Президент Віктор Ющенко, вітаючи з Днем Конституції, наголосив, що це свято стосується всіх українців без винятку, без розрізнення за віком, статтю, поглядами, мовою чи вірою.

«Ви, шановний співвітчизнику, – господар держави, – заявив Ющенко.

«Ми зупинили велику загрозу. Йшлося не про когось. Йшлося саме про вас, про вашу сім’ю і дітей. У вас хотіли забрати право – право впливати на владу, добиватися справедливості, визначати життя країни», – нагадав він недавні події з зірваною спробою Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів ухвалити зміни до Основного Закону.

«Конституція – не просто документ. Її не можна віддати політикам і навіть найкращим юристам», – сказав Віктор Ющенко і нагадав про свій власний проект Основного Закону.

«Пропоную прямі механізми гарантування прав і свобод. Пропоную конкретний спосіб, як зробити незалежними і ефективними суд і правоохоронців. Пропоную надати вичерпні права регіонам – не центр, а ви, кожна місцева громада має відповідально визначати, як облаштовувати свою територію і які школи, лікарні і дороги будувати. Я пропоную проект, який чітко і прозоро впорядковує управління державою, зміцнює владу і захищає ваше невід’ємне право обирати, контролювати і змінювати її. Я пропоную документ, який відкриває нам шлях до Європейського Союзу», – заявив Президент.

Він повторив свою думку, що його проект Конституції мав би затвердити народ на референдумі.

«Я пропоную Конституцію свободи і порядку. Пропоную відкрито, для вашого мудрого рішення… Ви – господарі цієї держави. Я хочу одного: щоб ви були вільними, щоб не були залежними від того, хто Президент чи Прем’єр-міністр, щоб вільною і вічною була наша держава. Я хочу, щоб Конституція була схвалена не «під когось», не під вибори, а вами, для вас і на роки. Саме тому Ваша думка стосовно Основного Закону має прозвучати ще до результатів нових виборів», – наголосив Віктор Ющенко в своєму вітанні з нагоди Дня Конституції.

* * * * * * * * * * *

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, вітаючи українців із «важливим державним святом», заявив, що «з прийняттям у 1996 році Конституції відбулося по суті остаточне завершення юридичного оформлення держави Україна».

За його словами, «цей непересічний акт було визнано Венеціанською комісією Ради Європи однією з найкращих конституцій сьогодення серед демократичних країн світу».

Проте, за словами Литвина, в 2004 році, коли в Основний Закон внесли суттєві зміни, Конституція опинилася «заручницею» сплеску суспільно-політичного протистояння і загострення політичної боротьби, а протиборчі сили перетворили її на «інструмент політичних змагань».

Голова Верховної Ради також висловив сподівання, щоб Конституція, яка в 1996 році була «визнана … однією з найдемократичніших у світі», «реально втілювалася в життя».

* * * * * * * * * * *

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, на відміну від інших чільних керівників держави, оприлюднила зовсім коротке вітання.

«Україна завжди вміла і любила святкувати. Так само, як і працювати. Єдине, чого не вистачало нам впродовж віків у реєстрі знаменних дат, – це справді державних свят, які б засвідчували істинну волю та незалежність України. День Конституції – саме таке свято!» – заявила вона.

«Звичайно, наша Конституція недосконала, вона потребує доопрацювання та переробки, її критикують, нею часто невдоволені, і це справедливо. Але я хочу, щоб ми не забували, що саме такими документами стверджується незалежна Україна. І тому ми ставимося з повагою та шаною до нашого Основного Закону», – мовиться в вітанні Прем’єр-міністра.
XS
SM
MD
LG