Доступність посилання

ТОП новини

Візит Переса до Азербайджану – частина стратегії щодо ісламського світу


Президент Ізраїлю Шимон Перес прибуває до Баку. 28 червня 2009 року
Президент Ізраїлю Шимон Перес прибуває до Баку. 28 червня 2009 року

Прага – Президент Ізраїлю Шимон Перес прибув до Азербайджану, де в неділю вже зустрівся з президентом Ільгамом Алієвим та іншими азербайджанськими чільниками. Поїздка Переса до Баку стала першим офіційним візитом глави Ізраїлю до Азербайджану і частиною стратегії в поліпшенні ізраїльською владою стосунків із поміркованими, світськими країнами ісламського світу. Наступний у графіку ізраїльського президента пункт візиту – Казахстан.

Азербайджан є ключовим для Ізраїлю в енергетичному плані, адже ізраїльтяни отримують від Баку 20 відсотків своєї нафти. Ізраїль досліджує також можливості великих поставок газу з цієї країни.

Тож не дивно, що торгівля Баку енергоносіями обсягом у понад 3 з половиною мільярди доларів вочевидь була частиною переговорів Переса з Алієвим. «Вочевидь», бо офіційне азербайджанське агентство «Азертадж» обійшлося скупою фразою, що обидва президенти говорили про «двосторонні відносини та регіональні й міжнародні питання».

Азербайджан, у свою чергу, зацікавлений у співпраці з Ізраїлем у медичній галузі, запозиченні високих технологій та імпортуванні ізраїльської сільськогосподарської продукції.

Спільні інтереси, стратегічні стосунки

Азербайджан та Ізраїль зближують і стратегічні й воєнні інтереси. Баку може бути зацікавлений далі купувати ізраїльські озброєння після того, як уже закупив в Ізраїлю великі партії на сотні мільйонів доларів, серед них боєприпаси, міномети, радіообладнання. Азербайджан, який перебуває в постійній територіальній суперечці з Вірменією через Нагірний Карабах, різко збільшив останніми роками свій військовий бюджет до цьогорічних близько 2 з половиною мільярдів доларів.

Посол Ізраїлю в Баку Артур Ленк сказав Радіо Свобода, що обидві країни мають багато спільних інтересів. «Між двома нашими країнами панують теплі й дружні стосунки. Ми дві невеликі країни світу, які живуть у складних умовах, і маємо багато спільного. Ми сподіваємося зміцнити безпеку наших держав, ми намагаємося жити в мирі з сусідами, розвивати наші країни в складних умовах у мирі й безпеці», – сказав посол.

Ленк також відзначив, що Азербайджан стає ще однією зі списку поміркованих ісламських країн, які мають добрі стосунки з Ізраїлем. До таких посол Ізраїлю відніс також Туреччину, Єгипет та Казахстан. Він також відзначив особливі зв’язки його країни саме з Азербайджаном, де здавна живе єврейська громада, і наявності багатьох вихідців із Азербайджану в Ізраїлі.

Об’єднує Ізраїль та Азербайджан і обережне ставлення до Ірану. Напередодні начальник Генерального штабу Збройних сил Ірану генерал Хасан Фірузабаді попередив Баку, що візит Переса буде для Тегерана «неправильним» і недружнім кроком. Але азербайджанська влада відповіла критикою цієї заяви й наголосила, що Баку не потерпить втручання у свої внутрішні справи.

Ізраїльська преса оцінила азербайджанське запрошення Пересові відвідати Баку в нинішній час як «підтвердження стратегічних стосунків» між цими двома країнами. А в інтерв’ю з азербайджанськими журналістами напередодні візиту до Баку Шимон Перес заявив, що Ізраїль підтримує територіальну цілісність Азербайджану. Це явний натяк на суперечку Баку з Єреваном щодо Нагірного Карабаху.

Але не все так уже й гладко у стосунках двох країн. На даний момент у Баку заарештовані четверо азербайджанців і двоє ліванців за підозрою в підготовці підриву ізраїльського посольства в азербайджанській столиці. А проіранська Ісламська партія Азербайджану організувала в передмістях Баку протести проти візиту Шимона Переса.

Наступний планований пункт відвідин ізраїльського президента – Казахстан, де, зокрема, він має виступити перед сотнями представників мусульманських та арабських країн – учасниками міжрелігійної конференції.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG