Доступність посилання

ТОП новини

У Гондурасі після перевороту пройшли протести


Біля президентського палацу в столиці Гондурасу Теґусіґальпі, де зібралися прихильники скиненого вчора президента Мануеля Селаї, лунали постріли.

Спікер парламенту Роберто Мічелетті, який за Конституцією мав перебрати владу, склав учора президентську присягу й проголосив комендантський час на дві доби.

Перед цим усунення Мануеля Селаї підтвердив Верховний суд Гондурасу.

Тим часом Селая, якого гондураські військові, усунувши від влади, змусили вилетіти до Коста-Ріки, далі вважає себе законним президентом Гондурасу.

Такої ж думки дотримується й Організація американських держав; Європейський Союз засудив переворот у Гондурасі, а США закликали до спокою та дотримання законів.

Переворот стався рано-вранці в неділю, в день призначеного Селаєю референдуму про зміну Конституції, щоб отримати можливість знову висувати свою кандидатуру на президентську посаду. Опоненти вважають, що це була спроба узурпувати владу.

Селая наполягав на референдумі всупереч тому, що змінювати цей пункт Конституції забороняє сам Основний Закон, що Верховний суд Гондурасу визнав референдум незаконним, а парламент прямо заборонив його окремим законом.

Суперечка поставила проти Селаї військових, які в Гондурасі відповідають за організацію виборів і референдумів, але відмовилися виконати вказівку голови держави. За це він звільнив чільного командувача війська й відмовився поновити його, коли так постановив Верховний суд.
XS
SM
MD
LG