Доступність посилання

ТОП новини

Ахмадінеджад хоче розслідування загибелі Неди


Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад звернувся до голови судової системи країни з проханням розслідувати вбивство молодої жінки, яка стала символом протестів проти суперечливих офіційних результатів президентських виборів.

У листі до аятоли Махмуда Гашемі-Шагруді президент заявив, що Неду Ага-Солтан убили «невідомі елементи» «підозрілим» чином, а тепер «вороги Ірану» використовують її смерть, щоб забруднити «чистий образ» країни.

27-річна Неда Ага-Солтан загинула від кулі в груди з вогнепальної зброї в Тегерані 20 червня. Це сталося неподалік місця, де сили безпеки розганяли демонстрацію, на яку, за повідомленнями, вона з друзями хотіла дістатися.

Достеменно не відомо, хто саме стріляв у неї. За словами очевидців, які не підтверджені з незалежних джерел, то був член офіційної воєнізованої ісламської дружини «Басідж».

Кілька відеозаписів її смерті з мобільних телефонів швидко поширилися інтернетом і перетворили її на ікону спротиву ісламському режимові в Ірані.

Прихильники реформ в Ірані проводили масові акції протесту проти офіційних результатів президентських виборів, які переходили в сутички з силами безпеки, що призводили й до жертв.

За цими результатами, вже в першому колі з великим відривом переміг і здобув другий термін нинішній президент Махмуд Ахмадінеджад, який дотримується твердої консервативної лінії. Опозиція вважає, що ці результати сфальсифіковані.
XS
SM
MD
LG