Доступність посилання

ТОП новини

Обама і Путін ще до зустрічі обмінялися «компліментами»


Архівна фотографія. Президенти США І Росії Барак Обама та Дмитро Медведєв під час зустрічі у Лондоні. 1 квітня 2009 р.
Архівна фотографія. Президенти США І Росії Барак Обама та Дмитро Медведєв під час зустрічі у Лондоні. 1 квітня 2009 р.

Нью-Йорк – На початку наступного тижня президент США Барак Обама має здійснити візит до Росії. Однак у Москві вже виявляють невдоволеннями останніми висловлюваннями американського президента щодо прем’єр-міністра Володимира Путіна, фактичного правителя Росії.

Чим же невдоволена Москва? Тим, що в інтерв’ю інформаційній агенції Associated Press Барак Обама висловив думку, що Володимир Путін досі не усвідомлює, що протистояння Сполученим Штатам є вчорашнім днем історії, що «старий, часів «холодної війни» підхід до американсько-російських взаємин застарів і настав час рухатися вперед, змінивши напрямок».

За словами Обами, російський президент Дмитро Медведєв розуміє цю ситуацію, але пан Путін, коли йдеться про взаємини зі Сполученими Штатами, «однією ногою все ще стоїть на старому шляху.., а другою ногою – на новому».

Зауваження Обами можна розуміти так, що він розглядає Путіна як потенційну перепону на шляху до поліпшення міждержавних взаємин. Адже Путін роками критикує Сполучені Штати.

Президент Медведєв далеко не такий категорично негативний в оцінках американської політики. Очевидно, висловлювання Обами Кремль сприйняв як протиставляння Медведєва Путінові.

Варто нагадати, що на Заході, а, можливо, й не лише там, Путіна вважають патроном Медведєва. Він сам призначив Медведєва своїм спадкоємцем, після чого його обрали президентом торік у березні, причому Путін зберігає і вплив, і владу. На цей факт звернув увагу і Обама у своєму інтерв’ю.

Обама не розуміє Путіна?

Володимир Путін у п’ятницю сказав з приводу заяви Обами: «Що стосується стояти однією ногою в минулому, а другою попереду, то в нас є таке не дуже літературне слово: ми «враскорячку» не вміємо стояти. Ми твердо стоїмо на ногах і завжди дивимося в майбутнє».

Дмитро Пєсков, помічник Путіна, реагуючи раніше на заяву Барака Обами, сказав, що американський президент помиляється щодо Путіна, що точка зору Обами «не має нічого спільного зі справжнім розумінням Путіна».

Мовляв, усе тому, що Обама досі не зустрічався з прем’єр-міністром Росії і, «виходячи з усього, (Обама) не володіє повною інформацією про погляди Путіна».

Пєсков додав, що після сніданку з Путіним у вівторок 7-го липня Обама «змінить свою точку зору щодо Путіна».

Принагідно зауважимо, що контрольовані Кремлем російські засоби масової інформації здебільшого «не помітили» інтерв’ю Обами агенції Associated Press.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG