Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія планує визначити нові критерії поняття «газова криза» – ЗМІ


Як повідомляє УНІАН, за інформацією TVN24, нові критерії планується представити до середини липня, щоб роботу над ними могли продовжити Європейський парламент та Рада ЄС.

Згідно із чинною від 2003 року директивою Європейської комісії, «газова криза» виникає тоді, коли газ не отримують 20% споживачів у країнах-членах ЄС. У такому випадку Єврокомісія має створити координаційну групу для вирішення проблем із поставками газу.

Натомість Єврокомісія пропонує оголошувати «газову кризу», якщо будь-яка країна спільноти перестає отримувати газ від свого головного постачальника.

Водночас визначення критеріїв «головного постачальника» та детальні умови створення загальноєвропейської координаційної ради для вирішення потенційної «газової кризи» залишаються предметом обговорення.

Про це повідомив польським журналістам у минулий четвер речник Єврокомісії Ферран Таррадельяс і Еспунь. Польський телеканал TVN24 повідомив про це рано-вранці в п’ятницю, а агентство УНІАН поінформувало про це лише в понеділок.

Польща, яка потерпіла від українсько-російського газового конфлікту на початку цього року, наполягає, щоб Євросоюз розпочинав загальноєвропейські антикризові заходи у випадку, якщо проблеми з газом має хоча б одна держава об’єднання.

Євросоюз імпортує з Російської Федерації 25% необхідного йому газу, 80% якого постачається через газотранспортну систему України.

На останньому саміті ЄС у червні Єврокомісії доручили якнайшвидше підготувати план або пропозиції, спрямовані на зменшення уразливості Європи в питанні поставок газу із Росії до Європи.
XS
SM
MD
LG