Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині незабаром хочуть запровадити викладання ісламу в школах


Німеччина – Останнім часом питання інтеграції мусульман набуло в Німеччині особливої актуальності. Незабаром у школах планують поруч із викладанням релігії для дітей християн запровадити також офіційні уроки ісламу. Першим такий експеримент має намір провести федеральна земля Північний Рейн-Вестафалія.

Враховуючи вкрай велику мусульманську громаду, іслам уже зараз викладається в низці німецьких шкіл. Однак поки що це виключно факультативні заняття, тобто – заняття, які не передбачені навчальними планами. Діти приходять на них вже після уроків.

Уряд федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія вирішив піти далі й ухвалив рішення про запровадження обов’язкового викладання ісламу.

Підручник вже написали


Це означає, що вивчення Корану в майбутньому ставиться на один щабель із викладанням релігії для дітей католиків і дітей протестантів. Якщо ж школярі не опанують програму, тоді це може вплинути на переведення їх до вищого класу. Уроки ісламу планується проводити на німецькій мові, навчальні плани складатимуться в співпраці з чотирма найбільшими ісламськими об’єднаннями.

До речі, підручник ісламу для дітей-мусульман у Німеччині вже є. У ньому порушуються не тільки релігійні питання, але й загальні речі, як справедливість, мир, суперечки, відповідальність, а також як живеться мусульманам у Німеччині. Один із авторів підручнику Ламія Каддор пояснила: «Видаючи цю книжку, ми переслідували мету викладати відкритий, прозорий іслам, іслам, який дуже добре може і повинен співіснувати з іншими релігіями».

А от викладачів бракує

Викладачів також планується готувати виключно в Німеччині. Але тут виникла проблема. Річ у тім, що країні бракує можливостей для підготовки таких фахівців. У Північному Рейні-Вестафалії відповідну освіту можна отримати лише в Мюнстері. Земельний міністр з питань інтеграції Армін Лашет визнав, що через це експеримент із запровадження офіційних уроків ісламу розпочнеться спочатку лише в обмеженій кількості шкіл.

Представники уряду сподіваються, що й цю проблему вдасться подолати, і вказують на важливість офіційних уроків ісламу в школах. «Якщо ми продемонструємо молодій людині, що цінуємо і його релігію, то таким чином ми допоможемо йому стати морально стійким», – сказала міністр з питань освіти федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Барбара Зоммер.

Схвальні відгуки від протестантів

Союз ісламських культурних центрів і Ісламська рада привітали ухвалене земельним урядом рішення. Мусульманські школярі також мають конституційне право на уроки релігії, сказав голова Ісламської ради в Німеччині Алі Кізілкая. Досі дітям мусульман замість відвідування уроків релігії для католиків і протестантів пропонувалося відвідувати уроки філософії або політики.

Вартим уваги є те, що позитивні відгуки пролунали також з боку представників євангельської церкви. Уповноважений з питань ісламу вестфальської земельної церкви Ґерхард Дункер вважає, що запровадження в школах повноцінного викладання ісламу з часом посилить і викладання християнської релігії.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG