Доступність посилання

ТОП новини

Китайський лідер не буде на саміті Групи восьми через заворушення вдома


Голова КНР Ху Цзіньтао відмовився від участі в роботі триденного саміту Групи восьми, який починається сьогодні в італійському місті Аквілі.

Він перервав свій візит до Європи й повертається до Китаю через складну ситуацію в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні країни.

Китай на саміті представлятиме високий компартійний і державний діяч, директор головних управлінь із зовнішніх відносин і з безпеки Центрального комітету Компартії Китаю, державний радник (чільний член уряду) Дай Бінґо.

Унаслідок сутичок між уйгурами і власне китайцями, які почалися в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні три дні тому, загинули понад 150 осіб та понад 1 тисяча поранені. Влада Китаю запровадила комендантський час в адміністративному центрі регіону, місті Урумчі.

Цей регіон є одним із місць Китаю, де час від часу стаються заворушення на етнічному ґрунті. Він є батьківщиною близько 8 чи й 10 мільйонів уйгурів, тюркомовного народу, що сповідує переважно іслам.

Чимало з уйгурів скаржаться на утиски й політичні та релігійні переслідування в Китаї й заявляють, що китайська влада придушує їхню культуру й виснажує природні багатства їхньої батьківщини.
XS
SM
MD
LG