Доступність посилання

ТОП новини

В Анкарі підписали угоду про будівництво газогону «Набукко»


Туреччина, Австрія, Болгарія, Угорщина і Румунія підписали сьогодні в Анкарі міжурядову угоду про будівництво газопроводу «Набукко». Територією цих країн пройде новий газопровід.

Газопровід «Набукко» має забезпечити постачання газу до Європи з країн Близького Сходу та Центральної Азії в обхід Росії та України.

Його планова потужність – 31 мільярд кубометрів газу на рік, довжина газопроводу – 3300 кілометрів, орієнтовна вартість проекту – майже 8 мільярдів євро. Передбачається, що будівництво газопроводу завершать до 2014 року. Реалізація газопроводу «Набукко» має на меті послабити енергетичну залежність Європи від Росії, забезпечити Європу альтернативним плином газу, не залежним від Росії, і є суперником російського проекту «Південний потік».

Газогін «Набукко» має початись у Туреччині й пролягти через Болгарію, Румунію й Угорщину до Австрії. Із турецького боку газогін має долучитися до вже наявних маршрутів постачання газу – наприклад, із Азербайджану і далі з-поза Каспійського моря з середньоазійських країн, або й із Ірану. А з Австрії газ піде далі до інших європейських держав.

Туреччина зняла головну перешкоду для газогону «Набукко»

Туреччина відмовляється від своєї попередньої вимоги отримувати за пільговими цінами 15 відсотків газу, транспортованого через її територію майбутнім газопроводом «Набукко».

Як заявив минулими днями міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Танер Йилдиз агентству «Ройтерз», міжурядова угода про побудову газогону передбачає право країн-учасниць проекту розпоряджатися певною кількістю газу, який ітиме через нього, і Туреччина буде домовлятися, про яку саме кількість ітиметься. Але це не буде 15 відсотків, як країна хотіла дотепер.

Також, за словами міністра, газопровід зможе транспортувати газ і зі сходу на захід, до Європи, і в зворотному напрямку і в разі потреби зможе забезпечити Туреччину газом із Європи.

Вимога Туреччини про 15 відсотків була головною перешкодою на шляху підготовки будівництва газогону «Набукко», який має підтримку Європейського Союзу та США і повинен постачати Європу природним газом в обхід території Росії й України. Ця вимога ставила під загрозу рентабельність усього проекту.

Енергетична безпека Європи

Газопровід «Набукко» мав на меті стати ще одним шляхом постачання газу до Європи, але став особливо актуальним після того, як узимку 2006 року Росія перекривала газ головному нині транзитерові, Україні, через що порушилися і його поставки до європейських країн. Перекриття ж Росією газу значній частині Європи цієї зими ще зміцнило аргументацію за необхідність унезалежнювати Європу від Росії.

Домовленості, що їх підписують нині, не вирішать найсуперечливіших питань навколо проекту, але збільшать довіру інвесторів, що особливо важливо в час економічної кризи. Так само ці домовленості нададуть проектові більшої серйозності в очах постачальників газу.

У п’ятницю Азербайджан і Туркменистан пообіцяли надати газ для транспортування до Європи майбутнім газогоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG