Доступність посилання

ТОП новини

Угода з російською «ТВЕЛ» відкладена. Раунд за Президентом?


Елемент з твердим ядерним паливом для реакторів ВВEР-1000 (фото з сайту www.tvel.ru)
Елемент з твердим ядерним паливом для реакторів ВВEР-1000 (фото з сайту www.tvel.ru)

Київ – Термін минув. Підписання контракту на поставки російського ядерного палива в Україну відклали. В Україні це пояснюють технічними причинами. В Росії говорять про політичні.

Контракт на поставки ядерного палива на українські АЕС із російською компанією «ТВЕЛ» закінчується наступного року. А нова довготермінова угода, згідно з попередніми українсько-російськими домовленостями, мала бути підписана до 15 липня. Проте її підписання відклали.

У компанії «Енергоатом» Радіо Свобода причину відтермінування пояснили візитом урядової делегації до Сеула.

«Керівник компанії входить до складу урядової делегації, яка з візитом перебуває у Південній Кореї. Робота над контрактом триває», – сказала Ганна Кухта, начальник відділу зв’язків зі ЗМІ «Енергоатому».

У Секретаріаті Президента зазначають, що направили свої рекомендації «Енергоатому» та Міністерству палива та енергетики. Утім, не вбачають проблеми у відтермінуванні підписання угоди з «ТВЕЛ».

«Я не знаю, чому у нас стоїть такий термін. Сьогодні потрібно говорити про те, щоб укладені угоди були вигідні для держави», – зазначив Радіо Свобода уповноважений Президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

Причина у Байдені?


Російські ж ЗМІ, відразу після того, як стало відомо про приїзд до Києва віце-президента США Джозефа Байдена, почали пов’язувати із ним зволікання України з підписанням контракту з «ТВЕЛ». Із цим погоджується і російський політолог Станіслав Бєлковський. На його думку, під час візиту Байдена йтиметься про перспективи подальшої співпраці із компанією з американським капіталом Westinghouse.

«Найближчим часом буде досягнута угода з Westinghouse, з американськими компаніями, і Росія більше не буде головним постачальником для України. Потрібен час, щоб це добре підготувати на політичному рівні у відносинах із Росією та США. Але «ТВЕЛ» втрачатиме позиції в Україні. Це (співпраця зі США) стратегічний вектор, який є незворотнім», – каже російський політолог.

Внутрішні розбірки


На думку ж директора енергетичних програм центру «Номос» Михайла Гончара, причиною відтягування підписання угоди з «Твел» стало протистояння між Секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів щодо цього.

«Попри всі намагання з урядового боку проштовхнути підписання цієї угоди, вона наштовхується на спротив з боку Секретаріату Президента, – зазначає Гончар. – І, очевидно, що вона навряд чи буде підписана найближчим часом. Тим більше, що після підписання такої угоди, Україна буде виглядати дуже проблемно з позиції перспектив зменшення ядерної залежності».

І хоча до президентських виборів «ядерне» питання навряд чи буде вирішене, вважає Михайло Гончар, не варто виключати, що у період передвиборної плутанини можуть бути спроби проштовхнути «непопулярні» питання. Саме за такою схемою у 2004 році в українсько-російських газових відносинах з'явилася компанія «РосУкрЕнерго».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG