Доступність посилання

ТОП новини

Президент і Прем’єр відвідають Прикарпаття. Чи зустрінуться?


Дорога на Говерлу
Дорога на Говерлу

Івано-Франківськ – Сьогодні розпочинається робоча поїздка Президента України Віктора Ющенка на Івано-Франківщину. Серед запланованих заходів сходження на Говерлу і поїздка на Тернопільщину, у Зарваницю. У Зарваниці планує побувати і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

На Прикарпатті Віктор Ющенко приватно вже кілька днів. Сьогоднішній буде робочим. Запланована зустріч з редакторами друкованих ЗМІ восьми областей Західної України. Завтра традиційне сходження на Говерлу, яких у глави держави вже більше 30.

У неділю на Тернопільщині, в Марійському духовному центрі в Зарваниці, проходитиме всеукраїнська проща. Тоді ж, у неділю, туди мала б приїхати і Юлія Тимошенко. У Прем’єр-міністра заплановане також відвідання села Нижнів Тлумацького району, де вона була рік тому, під час повені. Це село над Дністром, вода тут піднялася на сім метрів, півтора десятка будинків були зруйновані. Юлія Тимошенко, як планується, огляне відбудовані помешкання на новій вулиці, яку навіть хотіли назвати її іменем.

До масових сходжень ставлення неоднозначне: традиція і символ чи безпека і екологія?

Традиційне сходження на Говерлу, присвячене 19-й річниці Декларації про державний суверенітет України, ініційоване політичною партією «Наша Україна». Ще одна дата – вісім років тому саме на Говерлі Віктор Ющенко оголосив про створення Всеукраїнського виборчого об’єднання «Наша Україна». Дехто припускає, що завтра на найвищій вершині Українських Карпат глава держави оголосить про свій намір знову боротися за президентську посаду.

Загалом у сходженні візьмуть участь політичні партії національно-демократичного спрямування краю, громадські організації, мешканці Прикарпаття.

Назвати точну кількість тих, хто підніматиметься на Говерлу, складно. Наймасштабнішим було сходження у 2005 році, яке закінчилося трагічно. Після того місцева влада заборонила масові сходження. Неоднозначне ставлення до підкорення Говерли у народного депутата, до того голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Романа Ткача.

«Чому неоднозначне? Бо коли масове, то мусить бути все-таки організоване. Люди є люди: хтось схотів на шпильках, бо думав, що йде на Бесарабку. А були випадки, коли з маленькими дітьми йшли на Говерлу. Тому все неможливо організувати, не все від тебе залежить. Я просто надіюся, що такого масового не буде сходження в силу різних причин. А тому, з другого боку, чому не піти і вже традиційно не відмітити цей день?», – зазначив Роман Ткач.

Неоднозначне ставлення у багатьох. З одного боку, патріотична традиція, навіть символ. З другого, безпека і екологія. У горах погода змінюється швидко, можливі грози, занадто багато заліза і мобільників, не всі люди підготовлені до таких сходжень. Науковці-екологи національного університету нафти і газу кілька років тому вираховували так зване рекреаційне навантаження на Говерлу – воно не повинно перевищувати 200 осіб на день. При масових сходженнях ця цифра вища.

Крок до примирення чи битва за електорат?

У Зарваниці розташований Марійський духовний центр, одне з найпопулярніших у Західній Україні місць паломництва. У Всеукраїнській прощі очікується участь до ста тисяч вірян. Буде тут і глава Української Греко-Католицької Церкви, кардинал Любомир Гузар, й іноземні гості, зокрема з Ватикану.

Те, що сюди приїдуть Президент і Прем'єр, цікаве з кількох позицій. По-перше, це центр УГКЦ – тож своєрідне публічне визнання її на найвищому рівні. По-друге, можлива зустріч Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко при такій духовній події – як крок до примирення (хоча більшість аналітиків не вірять у це). І третє – бажання прихилити західноукраїнський електорат, кожний до себе.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG