Доступність посилання

ТОП новини

Лівія хоче українських медиків


Лівія просить українську владу посприяти в залученні українських лікарів і медичного персоналу до роботи в лівійських медичних закладах, заявив міністр охорони здоров’я і довкілля Лівії Мохамед Махмуд аль-Хіджазі.

У суботу він зустрівся в Києві з міністром охорони здоров’я України Василем Князевичем, повідомила прес-служба МЗС.

За словами лівійського міністра, його країні бракує близько півтори тисячі медиків, у першу чергу терапевтів, гінекологів, педіатрів, анестезіологів і хірургів.

Український міністр у відповідь сказав, що Україна готова до співпраці, але сама має дефіцит лікарів деяких спеціальностей.

Нині в Лівії офіційно працюють близько 450 українських медиків.

Лівійський міністр запевнив, що всі права і свободи українських фахівців у разі працевлаштування в його країні будуть захищені й гарантовані.

Значна кількість медичних працівників у Лівії приїхала туди на працю з інших арабських країн, а також із країн Східної Європи.

На початку 1999 року в Лівії арештували групу медпрацівників, головно з Болгарії, за звинуваченням у «свідомому зараженні» СНІДом понад 400 лівійських дітей. Лікаря-палестинця і п’ять медсестер із Болгарії засудили за цим звинуваченням до кари смерті. Потім цей вирок змінили на довічне ув’язнення. У перебігу розслідування до них застосовували тортури, й вони були змушені обмовляти себе.

Їх вдалося звільнити тільки 2007 року, через 8 років у в’язниці, завдяки спеціальній угоді з Євросоюзом. Усіх шістьох екстрадували з Лівії до Болгарії для відбування покарання, а там відразу ж помилували. Лівія висловила незгоду з помилуванням.

Медики не визнавали своєї вини. На думку експертів, справжньою причиною зараження дітей стали не дії засуджених медиків, а антисанітарія й брак гігієни в лівійських лікарнях.
XS
SM
MD
LG