Доступність посилання

ТОП новини

Із чим і за чим Байден їде до Києва


Віце-президент США Джозеф Байден у Бориспольському аеропорті. 20 липня 2009 р.
Віце-президент США Джозеф Байден у Бориспольському аеропорті. 20 липня 2009 р.

Київ – Сьогодні розпочинається триденний візит до Києва віце-президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена. Це перший візит американських високопосадовців в Україну після обрання нового Президента США. Під час свого перебування Джо Байден має зустрітися з Президентом Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, а також представниками опозиції.

Візит Джозефа Байдена до Києва відбувається відразу після російського візиту президента США Барака Обами до Москви. Тож деякі експерти скептично сприймають інформацію про приїзд в Україну віце-президента США, вважаючи, що у такий спосіб Вашингтон просто хоче дещо заспокоїти Україну.

Натомість керівництво України покладає чималі надії на цей візит. На думку заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлисеєва, Київ має отримати з боку Сполучених Штатів сигнал підтримки щодо євроатлантичної інтеграції і, зокрема, вступу до НАТО.

Україна також розраховує на створення міждержавного органу високого рівня, який би регулював відносини Києва та Вашингтона. За словами заступника керівника Секретаріату Президента Андрія Гончарука, під час візиту Джо Байдена українська сторона планує оголосити про це.

США не можуть дати більше, ніж хоче Україна

Що ж стосується НАТО, то, каже Радіо Свобода директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, США не відмовляться від підтримки прагнень України щодо цього. Однак Вашингтон не може підтримувати більше цих прагнень, ніж їх виявляє Київ.

А щодо перспективи відновлення міждержавної комісії, як це було у часи адміністрації Клінтона, то, зазначає Сушко, це цілком можливо. «Тема проробляється, щоб оголосити, що такий інститут співпраці буде відновлений», – каже експерт.

Окрім цього, вважає Олександр Сушко, Джозеф Байден має оголосити від імені нової адміністрації про спадкоємність зовнішньої політики США, а також про те, що Вашингтон не відмовляється від зобов’язань, зафіксованих у Хартії про особливе партнерство між Україною та Сполученими Штатами.

На думку ж завідувача відділу трансатлантичних досліджень Інституту світової економіки і міжнародних відносин Євгена Камінського, приїзд в Україну Джозефа Байдена пов’язаний насамперед із побоюваннями США щодо розвитку антиамериканських настроїв у «перехідних» країнах.

«Нинішня американська адміністрація поступово відходить від головної традиції зовнішньої політики США, від демократичного впливу на інші держави. Із приїздом віце-президента США до Києва пов’язані побоювання, що американський імідж за кордоном, особливо у тих країнах, які є транзитивними, є перехідним, у плані формування нової політичної системи євро-американського зразка, що виникнуть нові поштовхи для антиамериканських настроїв», – говорить Євген Камінський.

Байден їде «розвідувати»

Представники ж опозиції, з якими Джозеф Байден також планує зустрітися, скептично налаштовані щодо його візиту. Регіонал Леонід Кожара, заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, переконаний, що це ніщо інше, як просто розвідка, і нічого конкретного від приїзду Джо Байдена чекати не варто.

«Це візит буде своєрідною розвідкою Білого Дому. Найперше завдання, яке віце-президент має тут з’ясувати, – це внутрішньополітичний стан: із ким можна мати справу, як Україна готується до виборів і хто сьогодні реально претендує на посаду наступного Президента», – вважає регіонал.

Джозеф Байден перебуватиме в Україні до 22 липня. Після цього він вирушить із візитом до Грузії.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG