Доступність посилання

ТОП новини

У Криму Хізб-ут-Тахрір пропонує будувати економіку «під захистом Халіфату»


Автономна мусульманська громада Давет організувала конференцію «Від утисків і несправедливості капіталізму до світла Ісламу» 19 липня 2009 р.
Автономна мусульманська громада Давет організувала конференцію «Від утисків і несправедливості капіталізму до світла Ісламу» 19 липня 2009 р.

Сімферополь – У Криму нелегальна партія Хізб-ут-Тахрір, що в перекладі з арабської – Партія ісламського визволення, закликала відмовитися від капіталістичної і соціалістичної економічних систем і звернутися до принципів мусульманської економіки. У неділю в Сімферополі мусульманська громада Давет, близька до хізбів, провела велелюдну конференцію на економічно-релігійну тематику.

Партія ісламського визволення Хізб-ут-Тахрір має на меті створення всесвітньої ісламської держави Халіфат, тож на території України вона не зареєстрована. Її ж прихильники об’єднуються в релігійні громади, які діють цілком легально. Одна з таких автономних мусульманських громад Давет й організувала конференцію «Від утисків і несправедливості капіталізму до світла Ісламу».
Хізб ут-Тахрір «загрожує не тільки етнічній і релігійній самобутності кримських татар, вносить розкол в кримську мусульманську громаду, але й несе у собі загрозу майбутньої радикалізації міжконфесійних стосунків і дестабілізації етнополітичної ситуації в Криму, сіючи зерна ворожнечі і протистояння на релігійному ґрунті- хаджа Еміралі Аблаєв.


Керівники громади Давет, лідери кримських хізбів Фазил Амзаєв і Руслан Рамазанов
Захід, присвячений «88 річниці падіння Халіфату», пройшов в одному із найбільших і найпрестижніших закладів Сімферополя – в Кримському українському театрі. В залі, розрахованому на 800 осіб вільних місць не було. Конференцію традиційно розпочали з читання Корану, а потім її учасники заслухали кілька доповідей, серед яких: «Економіка капіталізму – приклад неспроможності законотворчості людини» та «Ісламська економічна система під захистом держави Халіфат – шлях до спокою і процвітання народів».

У виступах жорстко критикувалася нинішня економічна ситуація у світі, а економічна криза пояснювалася тим, що люди самостійно намагаються писати закони. Представник Хізб-ут-Тахрір в Криму Абдуселям Селяметов сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що демократичні цінності і принципи ліберальної економіки не принесли світу спокою, бо люди намагаються самі для себе писати закони. За його словами, насправді закони для людей уже написані Всевишнім, і лише їхнє виконання у Халіфаті принесе людству спокій і процвітання.
Реєстрація учасників


Офіційні структури «стурбовані» діяльністю Хізб-ут-Тахрір на півострові

Хізб-ут-Тахрір під прикриттям релігійної громади Давет не вперше проводить у Криму подібні заходи. Торік конференція «Радикалізм, екстремізм та «ісламізм», де стверджувалося, що «війна Заходу проти тероризму – це війна проти ісламу», викликала значний суспільний і політичний резонанс.

«Хізб-ут-Тахрір» зараз діє у більш як 40 країнах світ, причому на Заході – цілком легально (окрім Німеччини, та й там вона заборонена через антисемітизм). Ця організація декларує своєю метою роботу з «повернення мусульман до ісламського способу життя шляхом встановлення ісламської держави – Халіфату», акцентуючи на «виключно політичних методах» цієї роботи. Вона публічно заперечує насилля і військову діяльність для своїх членів і заявляє, що в немусульманських країнах «не працює для зміни системи правління і діє в межах чинного законодавства, спонукаючи мусульманське суспільство бути вірним ісламові».

Учасники клнференції
Водночас експерти київського Центру близькосхідних досліджень, посилаючись на аналіз досвіду інших країн, вважають, що діяльність хізбів, чи ще як їх називають – «політичних ісламістів», багато в чому готує ґрунт для екстремістських рухів.

Муфтій мусульман Криму хаджа Еміралі Аблаєв в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що Хізб ут-Тахрір «загрожує не тільки етнічній і релігійній самобутності кримських татар, вносить розкол в кримську мусульманську громаду, але й несе у собі загрозу майбутньої радикалізації міжконфесійних стосунків і дестабілізації етнополітичної ситуації в Криму, сіючи зерна ворожнечі і протистояння на релігійному ґрунті».

Представники Республіканського комітету у справах релігій при Раді міністрів АРК теж періодично висловлюють стурбованість діяльністю представників «нетрадиційного Ісламу». Але представники цієї урядової структури кажуть, що діють у межах закону, який зобов’язує реєструвати будь-які релігійні громади, чиї статути та інші документи відповідають нормам законодавства України. Навіть, якщо відомо, що за цими громадами стоять якісь радикальні течії.

У травні нинішнього року Служба безпеки України повідомила, що «запобігла спробі створення в Україні філії міжнародної релігійно-політичної організації з радикальною ісламською ідеологією Хізб ут-Тахрір». За словами речниці СБУ Марини Остапенко, Служба безпеки виявила і не допустила спробу іноземців створити на території України «осередок забороненої в 29 країнах світу міжнародної терористичної організації Хізб ут-Тахрір. За даними спецслужб, до складу угруповання входили 9 осіб, які в різний час пройшли спецпідготовку в таборах на території країн Близького Сходу. Для організації філії залучалися громадяни України, які прийняли іслам, – зазначила Марина Остапенко.

Тоді ж представники Хізб-ут-Тахрір поширили в мас-медіа заяву, в якій спростували заяву СБУ, назвавши її безпідставною і неправдивою.

Поки що Духовне управління мусульман Криму контролює більшість релігійних мусульманських громад на півострові – близько 360 проти 60 автономних. Частина останніх – перебуває під впливом Хізб-ут-тахрір. Але, як відзначають місцеві оглядачі, без допомоги держави традиційний Іслам швидко програє закордонному фінансовому і політичному впливові на кримську Умму – мусульманську громаду, що є найбільшою в Україні.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG