Доступність посилання

ТОП новини

Вибори-2010 не залишають вибору – експерти


Київ – Наслідки президентських виборів 2010 року в Україні обіцяють бути найменш прогнозованими за всю історію української незалежності, вважають провідні політологи. На позиції кандидатів впливатимуть і перебіг світової кризи, і закриті перемови української бізнес-еліти, які самі по собі є мало передбачуваними. Проте більшість фахівців сходяться на тому, що найближчі вибори не призведуть до зміни правлячих еліт, а отже, і до виходу України з політичної кризи.

Якби вибори Президента відбулися завтра, Віктор Янукович у першому турі набрав би майже 30% голосів, Юлія Тимошенко – 15, Арсеній Яценюк – більше 12%, Віктор Ющенко – більше п’яти. Такі результати показало останнє опитування, проведене компанією «Юкрейн Соціолоджі сервіс». Причому з березня позиції Януковича, Яценюка та Ющенка зміцнюються, позиції Тимошенко лишаються незмінними, а рейтинги Литвина та інших кандидатів – знижуються. Кожен четвертий учасник опитування не визначився або має намір голосувати проти всіх.

На такий розподіл вплинуло передусім те, що виборці очікують від майбутнього президента вже не соціальних кроків, як було на минулих виборах, а оздоровлення економіки, пояснює директор «Юкрейн Соціолоджі Сервіс» Олександр Вишняк.

«Всі провідні кандидати так чи інакше працювали у галузі економіки. Проте жоден з них не досягнув суттєвого економічного успіху, саме тому в передвиборних перегонах немає безперечного лідера», – зазначає соціолог.

Криза пожвавить виборчі перегони

На вибори-2010 вплинуть не лише минулі досягнення політиків у економічній царині, але й сучасний стан економіки, переконаний керівник соціологічної компанії «Ер енд Бі Груп» Євген Копотько.

«Економічна криза є фактором непередбачуваності. Ми бачимо, що із призупиненням кризових процесів у економіці зупинилася і зміна рейтингів кандидатів. Що спонукає людей до активності – передусім погіршення їхнього рівня життя. Таким чином разом із поглибленням кризи ми отримаємо високе відвідування виборів».

Євген Копотько стверджує, що виборець стає більш вдумливим, ніж 5 років тому. Тож виграє, на думку експерта, не той кандидат, який запропонує найкращу програму, а той, хто на конкретних прикладах доведе, що здатний на конкретні ефективні дії у економічній сфері.

Владу розділять, народ проігнорують?

Натомість політолог Михайло Погребінський вважає, що на цих президентських виборах боротьба кандидатів буде радше показною, усе вирішать домовленості між українськими фінансово-промисловими групами.

«У 2010 році країна нарешті отримає перепочинок від політичних баталій. Бо владу просто розділять. Буде період узгодження інтересів, але навряд чи у представників бізнесу вони дуже відрізняються», – вважає Погребінський.

Проте інтереси бізнесу, який найбільше впливає на президентські перегони, майже ні в чому не збігаються з інтересами основної маси громадян України, і ця розбіжність стане найбільшою драмою виборів-2010, говорить політолог Віктор Небоженко.

«Найімовірніше, основною функцією виборів стане консервація нинішньої ситуації в країні, – каже він. – Нових лідерів, вплив громадськості на ухвалення рішень – все це буде знівельовано і «каналізовано». І насправді вибору немає. Голосування буде або випадковим, або проти всіх».

На думку багатьох політологів, найбільше шансів пройти до другого туру президентських виборів мають Юлія Тимошенко та Віктор Янукович. А далі люди робитимуть вибір за принципом найменшого зла. Проте наступні вибори старим політичним фігурам уже не залишать шансів, вважає Віктор Небоженко.

«У світі політичній революції завжди передувала ідеологічна. В Україні такою став Майдан. «Помаранчеві», дівчата і хлопчики зі стрічками – це покоління переможців, у яких вкрали перемогу. І вони цього не пробачать – за п’ять років вони візьмуть реванш і докорінно змінять політичну еліту в Україні», – зазначає Віктор Небоженко.

На думку політолога, найближчі президентські та парламентські вибори стануть чимось на зразок кастингу для нової політичної еліти, яка за кілька років має усі шанси вивести Україну з політичної кризи.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG