Доступність посилання

ТОП новини

Раді пропонують встановити вiкове обмеження для голiв НБУ


Троє народних депутатів пропонують Верховній Раді внести поправки до закону про Нацiональний банк, згiдно з якими передбачається, що голова НБУ звiльняється з посади пiсля досягнення 65-рiчного вiку.

Вiдповiдний законопроект зареєстрували у Верховнiй Радi. Його ініціаторами виступили депутат вид НУНС Юрiй Кармазін та бютівці Олександр Стешенко та Юрiй Прокопчук.

Згiдно iз законопроектом, текст якого розмiщений на веб-сайтi парламенту, також пропонується передбачити звiльнення голови Національного банку у разi незабезпечення протягом року стабiльностi гривнi. При цьому уточнюється, що стабiльнiсть грошової одиницi України – це забезпечення рiчної змiни цiн на товари i послуги, цiн на кредитнi ресурси i курсу гривнi до основних iноземних валют не більше, нiж на 10%.

У документі також пропонується заборонити однiй особi працювати на посадi голови НБУ більше, нiж двічі. За законопроектом, головою Нацбанку зможе стати особа пiсля виповнення 35 рокiв, з позитивною дiловою репутацiєю, з вищою банкiвською освiтою i науковим ступенем не нижче докторського, а також за наявностi понад 10 рокiв досвiду роботи, пов’язаної з банкiвською дiяльнiстю.

Чинний голова НБУ Володимир Стельмах уже досяг 70-рiчного вiку.
XS
SM
MD
LG