Доступність посилання

ТОП новини

Зміни до закону про вибори Президента не вигідні – експерт


В ефірі Радіо Свобода експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України Олександр Палій заявив, що запропоновані зміни до закону це – планування фальсифікацій. За його словами, ці зміни пропонують ухвалити дві політичні сили – Партія регіонів і БЮТ.

Одна зі змін – заборона мешканцям інших регіонів працювати у виборчих комісіях. Це, за словами Палія, робиться для послаблення контролю у тих округах, де населення залежне від місцевої політично-економічної еліти. Приїзд людей з інших регіонів для роботи у виборчих комісіях міг би зашкодити фальсифікаціям.

Інша пропозиція стосується позовів до ЦВК. Їх прийматиме, згідно зі змінами, лише Київський апеляційний адміністративний суд. Його ухвали будуть остаточними. Це означає, за словами Олександра Палія, що «рішення суддів корупційно призначених, чи призначених ще КДБ СРСР», можуть виявитися важливішими від вибору українського народу.

Палій також сказав, що такі зміни до закону про вибори президента не вигідні кандидатам від інших політичних сил. Вони втрачають шанс бути обраними і відстоювати результати, отримані ними під час голосування.

За словами експерта, новий закон, якщо його ухвалять у цілому, фактично означатиме, що без згоди Партії регіонів чи БЮТ ніхто президентом в Україні не стане.

«Це продовження процесу поділу країни на двох, який розпочався півтора роки тому з дискусії навколо конституційних змін і зараз продовжується», – зазначив в ефірі Радіо Свобода Олександр Палій.

1 липня Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів президента України. «За» проголосували 367 народних обранців. Також депутати підтримали пропозицію підготувати цей законопроект до другого читання за скороченою процедурою.
XS
SM
MD
LG