Доступність посилання

ТОП новини

Поскандалити до Дня російського флоту


Севастопольська міліція затримала російські крилаті ракети, що перевозилися містом, 8 липня 2009 р. Фото надане Проектом «Флот-2017»
Севастопольська міліція затримала російські крилаті ракети, що перевозилися містом, 8 липня 2009 р. Фото надане Проектом «Флот-2017»

Севастополь – 26 числа, в останню неділю липня, відзначається День Військово-морського флоту Росії. У Севастополі з нагоди цього традиційні бучні святкування. Планується військово-морський парад і багато інших святкових заходів, очікується багато гостей. Проте святкування, що, фактично, розпочалися, проходять на тлі скандальних інцидентів за участі російських військових.

Від часу проголошення незалежності України найбільш пишні і помпезні урочистості з нагоди Дня ВМФ Росії на російських флотах проходять у Севастополі – у базі найменшого і найнебоєздатнішого з них. Місцеві спостерігачі пов’язують це саме із зовнішньополітичними мотивами Москви.

Та все ж святкові заходи у Севастополі вже практично розпочалися. У п’ятницю в Будинку офіцерів флоту пройдуть урочисті збори і святковий концерт. У суботу відбудеться одразу кілька концертів – творчих колективів Брянщини і самого Чорноморського флоту. А в неділю о 9 ранку розпочнеться урочистий підйом на плавзасобах Чорноморського флоту Росії військово-морського прапора і прапорів розцвічування. Потім у Севастопольській бухті пройдуть парад кораблів ЧФ Росії і військово-спортивне свято. А під вечір – знову різні концерти і святковий артилерійський салют та феєрверк.
Архівна фотографія: Севастополь, Чорноморський флот Росії на День ВМС Росії стріляє холостими всупереч забороні, 27 липня 2008


У четвер в бухті відбулася репетиція військового параду ЧФ Росії, яка закінчилася скандалом.

Чому російська сторона провокує українську владу?

Після висадки в районі Яхт-клубу Чорноморського флоту показового десанту, 22 бронетранспортери мали намір зробити марш-кидок через усе місто до місця їхньої дислокації в Козачій бухті – це близько 20 кілометрів. Однак, на виїзді з яхт-клубу українські правоохоронці затримали колону бронетехніки.

Співробітники ДАІ заявили, що проїзд БТРів по Севастополю не погоджений з українською владою, загрожує безпеці автомобільного руху та екології міста. Після нетривалих переговорів російську бронетехніку завантажили на кораблі і доставили у військову частину морем.

Під час затримання автотранспорту ЧФ Росії з ракетами. 21 липня 2009 р.
Практику обмежень стрільби і пересування вулицями населених пунктів важкої бронетехніки українська сторона запровадила два роки тому, але російські військові сприйняли її дуже хворобливо. І цього разу під час репетиції кораблі та бронетранспортери відстрілялися «по-повній».

Також у четвер у Севастополі ДАІ знову – уже втретє за останній місяць і вчетверте – від початку літа, затримали автомобілі Чорноморського флоту Росії, які пересувалися без охорони й узгодження з місцевою владою. Автомашини знову перевозили крилаті ракети. Правоохоронці запротоколювали факт порушення і цього разу супроводили до кінцевої точки. Раніше в подібних ситуаціях машини ЧФ Росії повертали у вихідний пункт.

Українські правоохоронні органи вже затримували в Севастополі автотранспорт Чорноморського флоту з крилатими ракетами, які транспортувалися без будь-яких дозвільних документів 8 і 21 липня. У червні в Феодосії міліція затримала автобус з кількома десятками морських піхотинців, які теж не узгодили з місцевою владою своє пересування територією України.

Деякі експерти припускають, що напередодні Дня ВМФ Росії російська сторона провокує українських правоохоронців на більш серйозний конфлікт, як це було торік із Грузією. Інші спостерігачі вважають нинішні інциденти самодіяльністю командування Чорноморського флоту Росії, яке привертає увагу Москви до своїх проблем з українською стороною і таким чином намагається зупинити масові скорочення військовослужбовців і цивільного персоналу, які за наказом міністра оборони Російської Федерації тривають від кінця минулого року.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG