Доступність посилання

ТОП новини

Молдова готується до ще одних суперечливих виборів


Плакати передвиборчої агітації у Кишиневі, 27 липня 2009 р.
Плакати передвиборчої агітації у Кишиневі, 27 липня 2009 р.

Лондон – Громадяни Молдови у середу голосуватимуть на дострокових виборах, які можуть визначити майбутнє країни. Голосування у квітні призвело до бунту з боку молодих демонстрантів, які кажуть, що панівна комуністична партія не хоче,щоб країна інтегрувалася у західні інституції. Критики заявляють, що комуністи сфальшували результати квітневих виборів і нині продовжують чинити порушення, щоб залишитися при владі.

У Молдові ніхто не був готовий до того, що сталося минулого разу, коли громадяни країни голосували на парламентських виборах: учасники протестів у Кишиневі підпалили приміщення парламенту і розгромили резиденцію президента країни. Поліція заарештувала сотні осіб. Повідомлялося про численні випадки побиття в ув’язненні та кілька смертельних випадків, які влада Молдови заперечує.

Демонстранти виступали проти того, що, за їхніми словами, було шахрайством на виборах. Згідно з офіційними результатами, Комуністична партія одержала 60 відсотків голосів. Незважаючи на це, вона здобула на один депутатський мандат менше, ніж їй було потрібно для обрання свого наступника для нинішнього президента країни – комуніста Володимира Вороніна. Після того, як опозиція двічі заблокувала спроби панівної партії обрати президента, пан Воронін був змушений розпустити парламент і оголосити нові вибори, що відбудуться 29 липня.

Повідомляють про факти залякування з боку Компартії

Від часу оголошення нових виборів було чимало повідомлень про порушення виборчого закону. Місцеві лідери по всій країні заявляють про факти залякування з боку Компартії, про підкуп виборців та інші види шахрайства.

Зокрема, член опозиційного союзу «Наша Молдова» Тудор Казаку, мер селища на півдні країни, каже, що комуністичні чинники тиснуть на місцеву владу щодо голосування. «Мене щойно викликали на допит до прокурора, – каже він. – Отак до нас ставляться. Ми хочемо цивілізованого і демократичного діалогу, але вони не прислухаються».

Анатоль Завліска – незалежний мер міста Слобозія каже, що комуністична влада наказала підприємцям, щоб вони погрожувати персоналові. «Люди бояться брати участь у кампанії опозиції. Вони бояться, що їх звільнять, і що їхні дружини й діти теж втратять роботу», – зазначив мер.

Людей також залякують заявами про те, що опозиція хоче об’єднати Молдову з Румунією. Велика частина Молдови до Другої світової війни входила до Румунії, країни мають спільну мову та близькі культурні зв’язки. У квітні Воронін звинуватив Румунію у підбуренні до демонстрацій у Молдові. Минулого тижня Воронін, котрий хоче після того, як піде з посади, обійняти інший важливий пост, попередив мешканців Молдови, що «існування їхньої країни» залежить від перемоги комуністів на цих виборах. Тоді як президент Румунії заперечує, що Бухарест втручається у внутрішні справи Молдови.

Протистояння у Молдові на тлі конкуренції між ЄС і Росією


Боротьба поколінь у Молдові відбувається на тлі конкуренції між ЄС і Росією за вплив на республіку. У травні Євросоюз включив Молдову до програми «Східного партнерства». Москва, у свою чергу, запропонувала Вороніну позику у півмільярда доларів у червні і підтримала заяви Кишинева про зовнішнє втручання у внутрішні справи Молдови.

Хоча критики кажуть, що Москва підтримує проросійський сепаратистський придністровський регіон Молдови, багато молдаван старшого віку розглядають Росію як найближчого союзника.

Проти комуністів на виборах виступають три ліберальні опозиційні партії. Опитування свідчать, що разом вони випереджають комуністів. Але результат залежатиме від того, як сильно панівна партія чіплятиметься за владу.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG