Доступність посилання

ТОП новини

В УПЦ Київського патріархату обурені заявами предстоятеля РПЦ Кирила


Митрополит Володимир (ліворуч) і Патріарх Російської православної церкви Кирило під час службу Божу з нагоди дня пам'яті князя Володимира в Києво-Печерській лаврі, 28 липня 2009 року
Митрополит Володимир (ліворуч) і Патріарх Російської православної церкви Кирило під час службу Божу з нагоди дня пам'яті князя Володимира в Києво-Печерській лаврі, 28 липня 2009 року

Київ – Патріарх Російської православної церкви Кирило відвідав сьогодні Києво-Печерську лавру. Там він провів службу Божу у пам'ять князя Володимира. Водночас святкову літургію з нагоди Дня Хрещення Руси-України відслужив на Володимирській гірці владика Української православної церкви Київського Патріархату Філарет. Він спростував учорашні заяви патріарха Кирила про існування в Україні помісної церкви.

Другий день візиту патріарха РПЦ Кирила до України вже традиційно почався протестами. Під стінами Києво-Печерської лаври зібрались близько сотні прихильників Української народної партії та конгресу українських націоналістів із плакатами «Україна – незалежна держава! Україна – не вотчина імперії».

Протест ультра-націоналістів біля Києво-печерської лаври, 27 липня 2009 року
Серед протестувальників був і Олесь Шевченко, відомий учасник національно-визвольного руху, політичний діяч, який зазначив: «Це візит не релігійного характеру, а який абсолютно відповідає кремлівській імперській позиції. Ще ніхто не поводив себе так нахабно, як цей патріарх Кирило. Це відверта КДБістська позиція. Він приїхав і сказав, що «здєсь всьо наше, і для нас не сущєствуєт політічєскіх граніц».

Обурення серед українців викликала позиція патріарха Кирила, яку він висловив під час зустрічі з Президентом Віктором Ющенком, мовляв в Україні вже існує помісна церква – це українське православ’я Московського патріархату, а паствою церковною є всі хрещені православні люди, незалежно від політичної орієнтації та від їхнього розуміння історії.

«Патріарх Кирило спекулює двозначністю поняття помісна церква»


Одним із перших розкритикував ці заяви глава УПЦ Київського патріархату Філарет. Він звинуватив предстоятеля РПЦ Кирила у неправдивому тлумаченні поняття помісна церква.


А вже речник УПЦ Київського патріархату єпископ Євстратій Зоря заявив: «Патріарх Кирило спекулює двозначністю поняття помісна церква. Бо помісна церква в загально визначеному понятті – це автокефальна, незалежна, довершена. Бо Московський патріархат – це церква російського народ, а у нас є інша держава. Український народ – це не російський народ, Україна – це не Росія. Коли патріарх Кирило говорить, що в Україні вже є помісна церква, то вона є, але це Київський патріархат».

Про претензії російської церкви на українську територію як канонічну говорять і релігієзнавці. За їхніми словами, пастирський характер візиту Кирила до України все більше перетворюються на міф. Кремль через релігію намагається вплинути на офіційний Київ.

Виконавчий директор Центру релігійної інформації та свободи Української асоціації релігієзнавців Людмила Філіпович зазначає: «Під ковдрою цього візиту лежить бажання РПЦ вчасно відреагувавши на певні нові тенденції, що з’явились в надрах УПЦ Московського патріархату до українізації цієї церкви, перервати цей процес. Нагадати, що матірною церквою стосовно УПЦ є Московський патріархат».

Водночас у Московському патріархаті кажуть, що місія патріарха Кирила – об’єднати православні церкви в Україні під дахом Московського патріархату.

Радіо Свобода звернулось за коментарем до викладача Київської духовної семінарії, кандидата богослов’я Володимира Бурега. «У словах патріарха Кирила, що помісна церква вже існує, він мав на увазі, що православна церква в Україні є, але він також наголосив, що паствою православної церкви є більшість населення України. У цих словах можна бачити, що перспектива і майбутнє за об’єднаною церквою, яка повинна залікувати ті болючі рани, які сьогодні є, і якось повстати з того складного становища, яке сьогодні існує», – зауважив Володимир Бурег.

Ранами у Московському патріархаті називають розкол у православ’ї. Патріарх Кирило закликає до спільної молитви та об’єднання, однак наразі це лише слова. А доки він ігноруватиме ініціативи інших українських церков (зокрема, Української православної церкви Київського патріархату) зустрітись, доти хресна хода православних Московського та Київського патріархатів відбуватиметься різними дорогами.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG