Доступність посилання

ТОП новини

Українська ракета-носій вивела на орбіту шість супутників


Із космодрому Байконур успішно стартувала українська ракета-носій «Дніпро», що вивела на орбіту шість космічних апаратів: два американські, два іспанські, апарати Великої Британії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Космічні апарати призначені для дистанційного зондування Землі, спостережень для сільського господарства та екології, стеження за надзвичайними ситуаціями, для зв’язку та проведення експериментів з нано- й мікротехнологій.

Ракета-носій «Дніпро» – це конверсійна стратегічна міжконтинентальна балістична ракета РС-20 (за класифікацією, НАТО «Сатана»). Вона спроектована, розроблена й виготовлена у Дніпропетровську, в конструкторському бюро «Південне» та Південному машинобудівному заводі, в кооперації з українськими й російськими підприємствами.

Наразі ракети РС-20 зняті з бойового чергування в Російській Федерації, відповідно до договору про скорочення озброєнь, замість бойової частини встановлюють нову, «космічну» частину із супутниками.

Пускові послуги забезпечує міжнародна компанія «Космотрас», основними учасниками якої є українські підприємства. Участь у програмі «Дніпро» беруть також Казахстан і Туркменистан.

Загалом за програмою «Дніпро» вже запустили понад 30 космічних апаратів.
XS
SM
MD
LG