Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль World Music у Свіржі об’єднує 17 країн


Львів – Перший фестиваль культур народів світу «Свірж – 2009» розпочинається сьогодні на Львівщині, поруч старовинного Свірзького замку. Упродовж трьох днів музиканти з 17 країн світу представлятимуть музичну культуру своєї держави, а слухатимуть їх як шанувальники фольк, рок, поп-культури, так і європейські музичні експерти, які спеціально приїхали на український фестиваль.

На великому полі площею 35 гектарів, поруч Свірзького замку XV століття та ще й серед розкішної природи, вперше в Україні проходить фестиваль у форматі World Music. На нього прибули музиканти з Європи, України, Росії, Грузії. Усі вони представлятимуть народну музику, класичну, сучасну, але з елементами національної. Бо саме таким є формат фестивалю World Music в усьому світі.

Термін «етнічна музика став поширеним у Європі в 1980-х роках. «World Music» в усьому світі вирізняється відмінним високим рівнем організації заходу. Саме на це і претендують українські організатори фестивалю «Свірж».

У Свірж можна доїхати автобусами і ними ж повернутись. Однак більшість гостей приїхали на 3 дні фестивалю і проживають у наметах, просто на співочому полі. Очікується, що на фестиваль прибуде загалом понад 30 тисяч глядачів.

Від фестивалю очікують культури

Вперше на українському фестивалі встановлені три сцени: головна, рок і фольк. Забави відбуватимуться від ранку до пізнього вечора. Окрім музики, танців, проводяться майстер-класи. Програма побудована так, що можна охопити майже усіх виконавців. А послухати є кого. У списку виконавці зі світовими іменами. Cезарія Евора, Ніно Катамадзе із гуртом «Insight», володарі премії «Греммі» «The Klezmatics», російський гурт «Пелагея», українські групи «ВВ», «Плач Єремії», «Піккардійська терція».

Художній керівник «Пікардіської терції» Володимир Якимець зазначив, що фестиваль проводиться не лише для того, щоб показати себе, а й дати можливість поспівати людям. «Я очікую підняття культури.., – каже він. – Фестиваль це не лише місити болото ногами в нетверезому стані, передусім фестиваль для того, щоб обмінятись музикою і відпочити емоційно».

Сезарія Евора і Ніно Катамадзе – зірки фестивалю

Відкрила етнофестиваль відома грузинська співачка Ніно Катамадзе. Співачка хоче почути інших музикантів, щоб знайти баланс, щоб гарно звучав увесь фестиваль. Ніно Катамадзе працює у жанрі, що визначають як world music. Вона популяризує національну культуру Грузії у світі своїм співом.

«У вас на фестивалі широкий вибір музики, можна обрати рок, фольк і сподіваюсь джаз, – зазначає Катамадзе. – Це цікаво, фестиваль дає можливість спілкування, послухати інших, поспівати разом. Я співаю те, що хочуть почути люди».

Третій день фестивалю прикрасить спів зірки світового рівня Cезарії Евори, яка співає пісні «морна», це острівний жанр, у якому поєднуються західноафриканські ритми, бразильські, португальські. Співачка з островів Зеленого Мису, Cезарія Евора двічі була нагороджена найвищою музичною премією Grammy.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG