Доступність посилання

ТОП новини

Україна таки отримає гроші на газ


Єврокомісія та міжнародні фінансові інституції досягли угоди з Україною щодо реформування українського газового сектора. Про це повідомив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

«Я дуже задоволений, що було знайдено політичну згоду з Україною стосовно проведення реформ в її газовому секторі, що відкриває дорогу для пакета фінансової допомоги, який нададуть Україні міжнародні фінансові інституції», – йдеться в заяві Баррозу.

За його словами, угода має забезпечити стабільність, необхідну для значного зменшення ризиків майбутньої газової кризи між Україною та Росією, що, зі свого боку, гарантуватиме безпеку газових постачань, якої очікують країн-члени ЄС.

За угодою, Європейський банк реконструкції та розвитку готовий позичити Україні близько 300 мільйонів доларів для негайних потреб, а в 2010 році – до 450 мільйонів доларів як інвестиції.

Світовий банк має намір надати Києву кредит у розмірі 500 мільйонів доларів для проведення структурних реформ. Крім того, Європейський інвестиційний банк готовий позичити Україні до 450 мільйонів доларів для модернізації української газової системи.

Баррозу наголосив, що надання цих позик для України залежатиме від спроможності держави провадити реформи в газовому секторі, відповідно до вимог Заходу.

А як зазначив у п’ятницю в інтерв’ю Радіо Свобода речник Єврокомісії Марк Грей, ці кошти Україна почне отримувати з жовтня.

Напередодні в Єврокомісії повідомили, що отримали листа від прем’єра України Юлії Тимошенко, який містить графік проведення реформ у газовому секторі. Цього просили Єврокомісія та міжнародні фінансові інституції для того, щоб вирішити питання про надання Києву кредиту.

У червні Україна звернулася до Росії та країн Європейського Союзу з проханням надати кредит на 4,2 мільярда доларів для закачування газу в підземні сховища з метою забезпечення надійного транзиту до ЄС в зимовий період.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG