Доступність посилання

ТОП новини

Російський газ закачають за гроші європейців?


Київ – Київ зробив крок уперед до отримання кредиту для закачування газу в підземні сховища. Українська сторона надала графік проведення реформ у газовому секторі – його просила Єврокомісія та міжнародні фінансові інституції. Які конкретно заходи Україна має зробити, і коли вона може отримати цю позику?

Із проханням надати кредит на суму понад 4 мільярди доларів для закачування газу у підземні сховища, Україна звернулася до Росії та Європейського Союзу на початку літа. Під час спільних консультацій європейська сторона висунула низку вимог Україні щодо реформування газового ринку.

Листа з графіком відповідних реформ від українського Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Європейська Комісія отримала у середу. Зважаючи на це, а також на те, що МВФ ухвалив рішення про виділення Україні третього траншу кредиту, зазначає представник Єврокомісії Марк Грей, Київ наблизився до отримання позики від європейських фінансових інституцій.

Deutsche Presse-Agentur (DPA), з посиланням на джерела у Євросоюзі, повідомляє, що деталі угоди стануть відомі вже у понеділок, а кредит від Світового банку та Європейського банку реконструкції і розвитку Україна зможе отримати у жовтні.

Гроші потрібні зараз

Утім, каже Радіо Свобода радник прем’єра з енергетичних питань Олександра Гудими, гроші для закачування російського газу у підземні сховища Україні потрібен вже зараз, «Кредит вона (Україна) має отримати у серпні. Інше, вже буде смішним», – зауважив він.

Що ж стосується реформування газового ринку, то, як зазначає Олександр Гудима, головною вимогою європейців є розділення функцій на внутрішньому ринку газу.

«Вона (європейська сторона) хоче бачити розділення функцій у «Нафтогазі», видобутку газу, у нас цим займається дочірня компанія «Укргазвидобування». І що найголовніше, вона хоче, щоб та структура, яка фактично і є оператором транспортування російського газу – це дочірня компанія «Укртрансгаз» – стала самостійною, і не залежала від фінансового стану «Нафтогазу», – коментує радник прем’єра.

Але, для того, щоб провести цю реформу, необхідно вносити зміни у законодавство, говорить Гудима, а зважаючи на наближення президентських виборів та бездіяльний парламент, зробити це у цьому році неможливо. Подібні реформи, каже радник прем’єра, можуть бути здійснені у 2010-12 роках.

Газова реформа буде затяжною

Однак, розділення функцій на внутрішньому ринку газу – це лише одна складова реформування, на якому наполягає європейська сторона, зазначає Радіо Свобода уповноважений Президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський. До того ж, за його словами, це розраховано на середньострокову перспективу. А окрім цього, Україна має провести низку інших реформ.

«Збільшення прозорості, інвестиційна привабливість, приведення до економічно обґрунтованих розцінок на газовому ринку... Це не тільки ціни на газ, але і запровадження пакету соціальної допомоги для платонеспроможних українських споживачів. Мова йде про невідкладні заходи, а також про заходи на середню перспективу. Сторони дійшли висновку, що уже в 2009 році має бути сформована дуже чітка програма реформування українського ринку».

Між тим, місія Єврокомісії розпочала проведення аудиту системи українських підземних газових сховищ. Це здійснюється на виконання положень тристороннього меморандуму, який взимку підписали Україна, Росія та Європейська комісія. За словами представників Єврокомісії, основними завданнями місії є перевірка якості даних, що «Нафтогаз» надав європейській стороні. Це стосується передовсім обсягів газу в підземних газових сховищах, процесу закачування та викачування газу, а також рівня тиску в газотранспортній системі.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG