Доступність посилання

ТОП новини

Ющенка отруїли діоксином, виготовленим у лабораторії


Президент України Віктор Ющенко, 14 грудня 2006 р.
Президент України Віктор Ющенко, 14 грудня 2006 р.
Діоксин, яким у 2004 році отруїли кандидата в Президенти України Віктора Ющенка, був таким чистим, що не виникає сумнівів у його лабораторному походженні, пише британський медичний журнал Lancet.

Водночас, як мовиться в опублікованому у виданні дослідженні компанії Empa, науковці не можуть сказати, звідки ця речовина походить і хто стоїть за отруєнням Ющенка, нині глави Української держави.

Віктор Ющенко тяжко захворів після вечері у вересні 2004 року. Тоді лікарі встановили, що рівень діоксину в його крові у 50 тисяч разів перевищував допустимі норми.

У статті Lancet вказується на те, що діоксин, який виявили в крові Віктора Ющенка, відноситься до категорії «найотруйніших». Зокрема, його використовували в речовині Agent Orange. Її американські війська розпилювали під час війни у В’єтнамі – речовина викликає численні проблеми зі здоров’ям.

«Рівень діоксину в крові Ющенка показує, що він точно був отруєний»

Після отруєння Ющенко мав серйозні шлунково-кишкові проблеми, а його обличчя було спотворене.
Як пише видання, лікарі нинішнього Президента заявляють, що його тіло позбулося половини діоксину приблизно за 15,5 місяців – значно швидше, ніж прогнозували інші експерти. За словами медиків, це пов’язано з лікуванням, яке вони надавали Ющенкові, проте не уточнюють, що саме вони робили.

«Рівень діоксину в крові Ющенка показує, що він точно був отруєний», – заявив Джон Емслі, представник департаменту хімії Кембріджського університету. Його не залучали до дослідження, опублікованого в Lancet. «Я не можу повірити, щоб хтось з власної волі прийняв діоксин, знаючи, до яких страшних наслідків на шкірі він веде», – заявив він, додавши, що наслідки найбільш видимі на обличчі, але часто вражаються інші ділянки, зокрема, геніталії.

За словами лікаря Жана Сора, який керував лікуванням Ющенка і є головним експертом дослідження, пошкодження на обличчі Ющенка були результатом того, що його шкіра намагалася переробити діоксин. «Шкіра... стала ніби фабрикою, намагаючись очистити тіло від отрути», – сказав Сора.

Він зазначив, що наразі немає ознак того, що Ющенко став більш уразливим для раку через отруєння.

Серед восьми лікарів, які долучилися до дослідження, були й українські фахівці, зокрема, особистий лікар Президента Ростислав Валіхновський, міністр охорони здоров’я Василь Князевич та заслужений лікар України Роман Федосюк.

Підтвердження цієї інформації з інших джерел наразі немає.

Торік Генеральний прокурор України Олександр Медведько повідомив, що згідно з даними Генпрокуратури Російської Федерації діоксин, виявлений в організмі Віктора Ющенка, у Росії вже не виготовляється.

Генпрокурор Олександр Медведько на прес-конференції у 12 січня 2008 року заявив, що на запит української сторони надійшла відповідь від Генпрокуратури Росії, у якій сказано, що діоксин тієї формули, який було виявлено в організмі Президента Віктора Ющенка, на території Росії на виготовляється. При цьому зазначено, що діоксин, формула якого цікавить українську сторону, виготовляли у Росії колись раніше, однак за межі країни не вивозився.

Олександр Медведько також зазначив, що Генпрокуратура України надіслала до своїх російських колег ще одного листа з проханням надати більш уточнену відповідь

У час його отруєння кандидат на посаду президента Віктор Ющенко був чільним лідером Помаранчевої революції і виступав за послаблення впливу Росії в Україні та за зміцнення відносин із Заходом.

Розслідування кримінальної справи про отруєння Віктора Ющенка досі не завершене.

Парламентське слідство не сумнівається лише в отруйності діоксину

Голова парламентської комісії з розслідування обставин отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка депутат-регіонал Володимир Сівкович в інтерв’ю газеті «Сєґодня» зазначив, що доказів умисного отруєння Віктора Ющенка немає. Цю думку поділяє заступник голови комісії депутат-космуніст Спірідон Кілінкаров.

«Відносно діоксину у мене немає сумнівів, що цією речовиною можна отруїти, – каже депутат Кілінкаров. – У мене є сумніви щодо того, хто і коли брав аналізи щодо наявності діоксану в організмі Президента. Я не уповноважений виступати від імені комісії. Але з моєї точки зору, отруєння взагалі не було. Бо якби отруєння було, то було достатньо часу, аби його розслідувати і людей, до цього причетних, притягти до відповідальності».

Парламентська комісія, що розслідує обставини отруєння Віктора Ющенка, обіцяє оприлюднити свої висновки восени цього року.

У генпрокуратурі – тайм-аут?

Генпрокурор Олександр Медведько на прес-конференції в січні 2008 року заявив, що на запит української сторони надійшла відповідь від генпрокуратури Росії, у якій сказано, що діоксин тієї формули, який виявили в організмі Віктора Ющенка, на території Росії не виготовляють. При цьому зазначено, що діоксин, формула якого цікавить українську сторону, виготовляли у Росії раніше, однак за межі країни не вивозився. Олександр Медведько також зазначив, що генпрокуратура України надіслала до своїх російських колег ще одного листа з проханням надати точнішу відповідь.

Про розслідування отруєння Віктор Ющенка, яке наприкінці минулого року велося доволі інтенсивно, останнім часом нічого не чути. Якщо восени минулого року весь час було чути інформацію про те, що ту чи іншу особу викликають на допит у цій справі, то тепер – жодної інформації від слідства. Джерела Радіо Свобода, близькі до правоохоронних органів, пов’язують це з тим, що слідство зайшло у глухий кут.

З моменту отруєння Віктора Ющенка невдовзі минає п’ять років. Однак досі справа далека від розкриття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG