Доступність посилання

ТОП новини

Нові діоксинові аргументи у справі про отруєння Ющенка


Віктор Ющенко після отруєння, 12 грудня 2004 року
Віктор Ющенко після отруєння, 12 грудня 2004 року
В опублікованій в авторитетному британському медичному журналі «Лансет» статті йдеться про те, що до організму Віктора Ющенка потрапив найотруйніший варіант діоксину, що містився також у речовині «агент орейндж». Її американські війська застосовували для знищення лісів під час війни у В'єтнамі.

Зазначають, що це була очищена версія діоксину, яка може бути виготовлена лише в лабораторних умовах. На відміну, скажімо, від полонія, за допомогою якого було вбито критика російської влади Олександра Литвиненка в Лондоні в 2006 році. Проте вчені не мають яких-небудь доказів, щоб простежити її походження.

Серед восьми авторів статті – особистий лікар Віктора Ющенка Ростислав Валіхновський і міністр охорони здоров'я Василь Князевич.

Керівник прес-служби мінохорони здоров’я Людмила Гордон повідомила Радіо Свобода, що цей матеріал готувався ще два роки тому групою українських та закордонних фахівців, які займалися лікуванням Віктора Ющенка. Це була суто наукова робота. Чому стаття опублікована саме зараз, у прес-службі мінохорони здоров’я не знають.

Парламентське слідство не сумнівається лише в отруйності діоксину

Голова парламентської комісії з розслідування обставин отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка депутат-регіонал Володимир Сівкович в інтерв’ю газеті «Сєґодня» зазначив, що доказів умисного отруєння Віктора Ющенка немає. Цю думку поділяє заступник голови комісії депутат-космуніст Спірідон Кілінкаров.

«Відносно діоксину у мене немає сумнівів, що цією речовиною можна отруїти, – каже депутат Кілінкаров. – У мене є сумніви щодо того, хто і коли брав аналізи щодо наявності діоксину в організмі Президента. Я не уповноважений виступати від імені комісії. Але з моєї точки зору, отруєння взагалі не було. Бо якби отруєння було, то було достатньо часу, аби його розслідувати і людей до цього причетних притягти до відповідальності».

Парламентська комісія, що розслідує обставини отруєння Віктора Ющенка, обіцяє оприлюднити свої висновки восени цього року.

У генпрокуратурі – тайм-аут?

Генпрокурор Олександр Медведько на прес-конференції в січні 2008 року заявив, що на запит української сторони надійшла відповідь від генпрокуратури Росії, у якій сказано, що діоксин тієї формули, який виявили в організмі Віктора Ющенка, на території Росії не виготовляють. При цьому зазначено, що діоксин, формула якого цікавить українську сторону, виготовляли у Росії раніше, однак за межі країни не вивозився. Олександр Медведько також зазначив, що генпрокуратура України надіслала до своїх російських колег ще одного листа з проханням надати точнішу відповідь.

Про розслідування отруєння Віктор Ющенка, яке наприкінці минулого року велося доволі інтенсивно, останнім часом нічого не чути. Якщо восени минулого року весь час було чути інформацію про те, що ту чи іншу особу викликають на допит у цій справі, то тепер – жодної інформації від слідства. Джерела Радіо Свобода, близькі до правоохоронних органів, пов’язують це з тим, що слідство зайшло у глухий кут.

З моменту отруєння Віктора Ющенка невдовзі минає п’ять років. Однак досі справа далека від розкриття.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG