Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чечні Рамзан Кадиров: «Путін – мій кумир!»


Президент Чечні Рамзан Кадиров.
Президент Чечні Рамзан Кадиров.
Президент Чеченської республіки Рамзан Кадиров дав ексклюзивне інтерв’ю Радіо Свобода.

Кадиров назвав, зокрема, головні завдання, які він поставив перед собою: «Я хочу збудувати сильну безпеку, щоб ніхто ніколи законів не порушував. І хочу визначити напрямок життя нашої республіки, щоб вона ніколи не піддавалась на провокації. І забезпечити населення, щоб люди мали задоволення від життя. Найголовніше моє завдання – всі намічені плани мого батька, нашого першого президента, і Володимира Володимировича Путіна, нашого національного лідера, довести до логічного кінця. Щоб народ знав, що ці дві сильні людини бажали громадянам Росії і чеченцям миру, стабільності і процвітання».

На запитання Радіо Свобода, чому Чечню, зокрема на Заході, сприймають як зону насильства, Кадиров відповів: «У Чечні (а це частина Російської Федерації) абсолютно дотримуються всіх законів Російської Федерації. Хтось каже, що ми порушуємо права людини. Так, справді, бувають моменти, це всюди буває. Однак якщо хтось порушив, міліціонер чи людина зі спецслужб, цю людину ми виявляємо і караємо. Це післявоєнна республіка. Тут були представлені 51 держава, і це були люди, підготовлені проти суверенної держави Росії. У них було завдання розвалити Російську Федерацію. У них там Чечня, релігія, іслам – нічим таким і не пахло. Тому Захід, який будував цю політику, який хотів через Чеченську республіку розвалити суверенну державу Росію, звинувачує нинішню владу Чеченської республіки».

«Вони знають, – продовжив Кадиров, – що сьогодні ми будемо захищати цілісність Росії, і через Кавказ жодного керівника держави, жодну державу не вдасться посварити з Росією. Ми будемо захищати Росію. Ми зобов’язані захищати Росію. Я це навіть слухати не хочу! У них своя політика, у нас своя політика... Вони нападають, ми захищаємо. Буде час – ми будемо також нападати. Тому жартувати з Росією ми нікому не дозволимо».

Кадирова запитали і про правозахисницю Наталію Естемірову, яку нещодавно вбили в Чечні. Кадиров обіцяв тоді гарантувати об’єктивне розслідування.

«А в чому моя вина, що вбили Естемірову? – запитав Кадиров. – Нехай розслідують компетентні органи. І якщо Кадиров винен, якщо люди винуваті, нехай покарають, посадять їх».

Розповів президент Чечні і про своє ставлення до Володимира Путіна і Дмитра Медведєва.

«Путін – мій кумир. Я за нього життя віддам. Я життям зобов’язаний цій людині. Тому це моє, особисте. А як президент Чеченської республіки, нагадаю, що президент у нас – Дмитро Анатолійович Медведєв, сильний, мудрий, правильний політик. Якщо б він був іншим, його не обрала б команда, не підтримала би цю людину. І Путін ще раз довів, що він він є сильною людиною, що він є слугою свого народу. Він, не соромлячись, знизив свою посаду на голову уряду, на найвідповідальнішому місці служить своєму народові, державі. І моє ставлення до Путіна не змінилось! Щоб не підвести його, щоб він не червонів через мене, я життя віддам».

На запитання, чи не хоче він, щоб Путін знову став президентом, Кадиров відповів: «Дуже хочу! Я хочу, щоб він був довічним президентом Російської Федерації».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG