Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни не впевнені, хто контролює Чечню


Чечня - Президент Рамзан Кадиров танцює під час святкування «офіційного закінчення» 10-річної «боротьби з тероризмом» в Чечні, Грозний, 16 квітня 2009 р.
Чечня - Президент Рамзан Кадиров танцює під час святкування «офіційного закінчення» 10-річної «боротьби з тероризмом» в Чечні, Грозний, 16 квітня 2009 р.

Прага – Росіяни не зовсім впевнені щодо того, хто насправді контролює ситуацію в Чечні: федеральна влада чи клан Рамзана Кадирова. Через місяць після оголошених планів щодо припинення «контртерористичної операції» в Чечні опитування, які провів поважний центр з вивчення громадської думки, засвідчило, що майже половина росіян переконана, що федеральна влада контролює стан справ у бунтівній провінції. Але чверть опитаних говорить, що насправді повний контроль над Чечнею має не Кремль, а клан Кадирова, президента Чечні.

Приблизно через місяць після того, як президент Росії Дмитро Медведєв оголосив про плани скасувати режим «контртерористичної операції» щодо Чечні, Аналітичний центр Юрія Левади запитав росіян, чи на часі таке рішення.

1600 росіян у 46 регіонах країни відповідали на запитання, чи на їхню думку, федеральна влада контролює ситуацію в Чечні? Майже половина, 44% відповіли, що контролює у повній, чи значній мірі. Лишу 7% відповіли, що не контролює зовсім.

Разом із цим, на запитання про те, до яких наслідків призвів прихід на президентську посаду Рамзана Кадирова, 20% росіян сказало, що це було повне «умиротворення» та налагодження мирного життя, але понад чверть, 26% , сказало, що наслідком було встановлення повного контролю над Чечнею кланом Кадирова.

«Напівдержавне утворення, яке живе за власними законами»

Директор Північнокавказької служби Радіо Свобода Аслан Дукаєв вважає, що ці результати відображають уявлення росіян про те, якою є ситуація в Чечні, але чи відповідають ці уявлення реальності, це вже інше питання.

«Російський обиватель отримує недостатньо повну картину про події, що відбуваються, з центральних ЗМІ. У зоні конфлікту немає незалежних журналістів, незалежних засобів масової інформації, або їхня діяльність є дуже обмеженою. Досі влада вимагає спеціальної акредитації для журналістів. І навіть якщо комусь вдасться туди потрапити, то вони не мають доступу до південних лісових частин Чечні, де досі оперують озброєні підпільні угруповання. А вони досі є реальною силою», – зазначає Аслан Дукаєв.

На його думку, немає великого протиріччя між тим, що росіяни вважають, що федеральна влада контролює ситуацію в Чечні, і тим, що повний контроль там здійснює клан Кадирова.

Цей парадокс, на думку чеченського аналітика, вирішується просто. «Справа в тому, – каже Аслан Дукаєв, – що федеральна влада якраз і дала Кадирову величезні повноваження, щоб він міг встановити свій контроль. Фактично Кадирову вдалося створити таке напівдержавне утворення, яке живе за власними законами, котрі не завжди відповідають російським законам, у нього є приватна армія, «кадировці», що нараховує тисячі добре озброєних та досвідчених людей. І він має доступ до величезних ресурсів. Тому в свідомості російського обивателя саме Кадиров відображає реальну владу, а не федеральний центр».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG